ОТКРИВЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАШИХ ОТЕТИХ СУНАРОДНИКА НА КИМ: Гробница код Ђаковице крије тела 20 Срба?

У близини метохијског града, по свему судећи, откривени посмртни остаци особа киднапованих 1998. и 1999.

гробница код ђаковице
У Ђаковици и околини вршени стравични злочини над Србима / Фото Д. Зечевић

На локацији недалеко од Ђаковице, за коју се претпоставља да је масовна гробница, крајем претходне недеље пронађени су посмртни остаци три особе. Верује се да припадају Србима киднапованим током 1998. и 1999. године. Ископавање ће бити настављено током следеће недеље.

Сумња се да се у овој масовној гробници налазе посмртни остаци још двадесетак особа.

Да су на поменутој локацији на периферији града ексхумирана тела три особе, потврдила је и Тарја Формисто, заменик директора Еулексовог Одељења за судску медицину (ДФМ).

– Засад смо открили три тела и ископавање је у току. Прве индиције су да остаци припадају жртвама убијеним током последњег рата на Косову. Њихова етничка припадност и други детаљи биће познати након ДНК анализе – рекла је Формистова.

До краја недеље биће познати резултати ДНК анализе.

Посмртни остаци су, према сазнањима „Новости“, пронађени у шахту који је својевремено коришћен за сметлиште, али је на врху забетониран плочом због чега је и било тешко открити га. Екипе које раде на ексхумацији, из Комисије за нестала лица Србије, али и Косова, као и представници Еулекса, не желе да откривају локацију како се не би десило да посмртни остаци буду премештени на неку другу локацију, што се раније дешавало.

Нестали: Према подацима надлежних на КиМ, још увек се трага за 550 несталих и киднапованих Срба и неалбанаца. Породице су до сада преузеле 370 тела својих најближих.

Спаљивали доказе злочина

Поред две масовне гробнице које су откривене још током 1998. , следеће године на Космету је откривено још неколико гробница у којима су пронађени посмртни остаци киднапованих Срба.

У масовној гробници у Малишеву пронађено је 13 посмртних остатака, у Волујку код Клине тридесет тела, док су масовне гробнице откривене у Радоњићком језеру, Угљару код Гњилана и на још неколико локација. Једна од потенцијалних локација, Жиливоде надомак рудника Белаћевац, после почетне претраге је запаљена иако се сумња да су у њој скривени посмрти остаци киднапованих и убијених српских рудара.

гробница код ђаковице
За своје злочине припадници ОВК до сада нису одговарали / Фото ЕПА

Зона одговорности Харадинаја

– Албански зид ћутања је срушен, а они који су Србе убијали и бацали у масовне гробнице сада продају информације – сматра Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених Срба на КиМ.

Он напомиње да су Ђаковица, односно читава Метохија, током 1998. и 1999. године биле у зони одговорности садашњег косовског премијера Рамуша Харадинаја и његовог брата Даута. Због тога, сматра Спасић, морају и да одговарају пред Специјалним судом за злочине које су починили припадници ОВК.

Д. Зечевић, Новости

1 коментар

Comments are closed.