ЛАЖНА ДОКТОРКА годину дана лечила децу у Вршцу

Вишња Ђумић (32) из Вршца годину дана је радила као лекар на педијатрији Опште болнице у том граду без дипломе Медицинског факултета.

лажна докторка
Фото: илустрација

Према писању Блица, она била запослена као доктор медицине у Служби педијатрије са неонатологијом од децембра 2015. до 3. априла 2018. године. Прво је радила као приправник-волонтер, а онда, пошто је прошла приправнички стаж, радила је и као доктор медицине. Почетком априла, Антикорупцијски тим Министарства здравља разоткрио је ову превару.

„На основу фалсификоване дипломе доктора медицине у марту 2016. године, Ђумићева је потписала уговор о волонтерском обављању приправничког стажа и полагању стручног испита, у циљу припреме и оспособљавања за самосталан рад“, наводи се у пријави Министарства поднетом Основном јавном тужилаштву у Вршцу.

После потписаног уговора о стручном оспособљавању, лажна докторка прибавила је и фалсификовану потврду и уверење да је положила стручни испит за доктора медицине пред комисијом Министарства здравља. Она је тако све време, свесно, лажним приказивањем чињеница, одржавала у заблуди руководство ове болнице.

Захваљујући превари којом се послужила, руководство са Ђумићевом потписује два уговора. Прво уговор о раду на одређено време 1. фебруара 2017. године и уговор на неодређено време 14. јула исте године.

лажна докторка
Фото: илустрација

Београдски дневни лист пише да је Ђумићева уписала Медицински факултет 2005/6. године, али је положила испите само из прве године. Превара је откривена када је Општа болница у Вршцу фебруара ове године доставила Министарству Захтев за сагласност на специјализацију из педијатрије за Вишњу Ђумић, сходно плану специјализације за 2018. годину и уз захтев приложила комплетну документацију.

Запосленима у Антикорупцијском тиму Министарства здравља била је сумњива документација, а после провере је утврђено да лажна докторка није поднела ни захтев за документацију Министарства за полагање стручног испита, па га самим тим није ни полагала.

Даље је утврђено да Министарство није издало потврду о положеном стручном испиту за доктора медицине на име Вишње Ђумић, него на име Мирјане Томић из Новог Сада. Уверење о поднетом захтеву за полагање стучног испита такође није издато на име лажне докторке, него извесне Милице Белић из Београда. Када је коначно ухваћена и пошто су јој предочени докази, Ђумићева је пред истражним органима све признала. Рекла је да је фалсификована документа набавила од извесног Марка из Новог Сада за новчану накнаду.

Очекује се да је тужилаштво гони за превару.

Изгледа да је Србија добила женску верзију Френка Абагнејла, о којој ће можда неки домаћи Спилберг снимити и филм.

лажна докторка
Леонардо ди Каприо као Френк Абагнејл у филму Catch me if you can/Фото: Youtube