Министар огорчен што Србија увози ГЕЈ СЛИКОВНИЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ: „Није у реду да Роко има две маме, а Ана двојицу тата“

Оштра реакција министра у Влади Србије Ненада Поповића на прву геј сликовницу у региону, која је недавно промовисана у Београду, изазвала је буру на друштвеним мрежама. Поповић је на Твитеру написао да „увоз те сликовнице из Хрватске под хитно треба зауставити!“

геј сликовнице
Фото: РАС Србија

– У тренутку када се као држава боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске нам увозе геј сликовнице! То под хитно треба зауставити! Морамо да станемо на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да „Роко има две маме, а Ана двојицу тата“ – написао је Поповић на свом Твитер налогу.

Он је накнадно појаснио да је „изнео став као родитељ и грађанин Србије којем су на првом месту традиционалне вредности, те да никако није позивао на насиље“.

геј сликовнице
Фото: РАС Србија

Вређали су мене и моју мајку

– Не желим да наша деца читају и расту уз приче са две маме или двојицом тата. Уместо било каквих аргумената за или против тог става, добио сам најдиректније претње и вређање мене и моје мајке и то од оних који се наводно највише залажу за слободу мишљења и широку толеранцију у друштву – рекао је Поповић јуче.

Оваква хомофобична реакција српског министра на Твитеру, иначе задуженог за иновације, уследила је одмах пошто је „Блиц“ недавно писао о сликовници која је промовисана у Центру за културну деконтаминацију. Ради се о књизи за децу предшколског узраста о истополним родитељима, чија српска верзија још не постоји.

У Хрватској се штампа у ограниченом броју, може је наручити ко жели, а њену онлајн форму (на хрватском језику) бесплатно могу видети сви у региону. Њен аутор је најавио да је у плану и њено издање на српском, што је „Блиц“ и објавио.

„Одузети награду Брнабић ако не реагује“

У међувремену се на ту тему огласио Геј лезбејски инфо-центар, који, како је наведено у саопштењу, сматра да је „срамотно да један министар у Влади Ане Брнабић пише тако нешто“, те да очекују њену рекацију.

Та организација саопштила да је по хитном поступку поднела притужбу против министра Ненада Поповића због твита којим прети и дискриминише ЛГБТ популацију.

То удружење захтева јавно извињење министра Поповића због оваквих запаљивих изјава „у којима позива на хитно заустављање и стајање на пут“. Како су навели, оваквим изјавама министар доприноси повећању хомофобије у друштву и насиља над ЛГБТ особама.

геј сликовнице
Фото: У. Арсић, РАС Србија

„Истополне породице нису реалност само на западу и Хрватској, него и у Србији. Лезбејке се у Србији остварују као мајке, или тако што имају децу из претходних бракова или уз помоћ банки сперме којих има на западу. Геј мушкарцима је теже да се остваре као очеви, те махом децу имају из претходних бракова или имају децу са лезбејкама путем вештачке оплодње. Морамо схватити да друштво иде напред, колико год тзв. министар за иновације и технолошки развој покушава да Србију држи у 19. веку. Жеља ЛГБТ особа да се остваре као родитељи не може да угаси ни министар Поповић, нити Влада Републике Србије нити ово друштво“, истиче у саопштењу Геј лезбејски инфо центар.

Брнабић: Реаговаћу, хладне главе

Како сазнајемо, његов твит још јуче ујутру је видела премијерка, али није познато да ли су о томе разговарали. Како нам је речено у њеном кабинету, она је цео дан на састанцима.

– Реаговаће сутра хладне главе – рекли су јуче за „Блиц“ у кабинету премијерке.

Шта пише у геј сликовници?

Ову књигу за децу чине приче Рока и Ане, четворогодишњака који иду у вртић, путују са породицом… Једино по чему се разликују је то што Ана има двојицу тата, а Роко две маме. Тако је свакодневица Рока, који живи са мамом Луцијом и мамом Инес, као и Ане, која има тату Томислава и тату Дарка, представљена на по десетак страна.

геј сликовница
Фото: Моја дугина обитељ/ПРОМО

Како се наводи у сликовници, ове две породице некоме умеју бити необичне. Али, „Року то не смета јер обе маме воле да пеку палачинке с бананама које он обожава“, а „Ани то никада није сметало јер има двоструко више рамена за ношење кад се умори од ходања“.

геј сликовница
Фото: Моја дугина обитељ/ ПРОМО

Такође, оба јунака примећују да пуно деце у вртићу има маму и тату, док они имају „дугину обитељ“, мада још не разумеју зашто.

Наташа Латковић, Блиц