Србији обновљен статус повлашћене нације у трговини са САД

Србија од 22. априла ове године поново може да без царине извози у САД око 5.000 производа и тај повлашћен статус важиће до краја 2020. године, саопштила је у понедељак Привредна комора Србије.

повлашћен статус
Фото: Глас Америке

Претходни Генерални систем преференцијала, који је амерички Конгрес одобрио Србији, истекао је 31. децембра прошле године, па су компаније из Србије морале да плаћају царину на робу која је била на режиму бесцаринскг увоза у САД, саопштено је.

Нова одлука Конгреса, којом се Србији обнавља статус повлашћене нације у трговини, омогућава ретроактивност, па ће царинска служба САД вратити српским извозницима царине које су обрачунате на робу између 1. јануара и 22. априла 2018. године, објашњава ПКС.

Бесцарински извоз у САД примењује се на највећи број индустријских и пољопривредних производа као и на одређене текстилне производе.

Начелник оделења за порекло робе Управе царина Србије Владимир Филиповић рекао је, како се наводи, да роба за бесцарински извоз треба да задовољи критеријум порекла.

„Роба намењена извозу мора у потпуности да буде произведена у Србији са најмање 35 одсто додате вредности и да буде директно испоручена из Србије“, рекао је Филиповић.

Српска роба, у неколико хиљада милијарди долара вредном америчком увозу 2017. године, учествовала је са свега 258 милиона долара, каже Филиповић. Тако мали извоз, према његовим речима, говори да Србија не користи довољно предност трговинских олакшица.

Србија као земља корисница преференцијала у оквиру ГСП САД спада у групу земаља у развоју (ознака А). Управа царина Србије нема директних додирних тачака са поступком бесцаринског извоза у САД, нити издаје потврде и уверења неопходна за тај поступак, али указује на значајне могућности које нуди овај статус.

Србија сада треба да покуша да искористи предности реактивираног система преференцијала, нагласио је Владимир Филиповић.

Привреда Србије могла би да извози неупоредиво више квалитетнијих производа него што то чини данас, са посебним акцентом на пољопривредно-прехрамбене производе као што су: воће и поврће, прерађевине од воћа и поврћа, производе кондиторске индустрије, производе дрвно прерађивачке индустрије и друге.

повлашћен статус
Фото: Shutterstock

Услов за успешан извоз у САД је и да српски извозници обезбеде стабилне веће количине производа, рокове испоруке, дизајн и стандард прилагођен захтевима америчког тржишта.

Све информације о Општој схеми преференција налазе се у GSP Guidebook, а заинтересовани предузетници додатно могу да се распитају о условима пословања на америчком тржишту у Центру за билатералне односе Привредне коморе Србије.

Бета/Фонет/Хронограф