СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Мајка отпуштена из породилишта са туђом бебом

У породилишту Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) десила се нечувена ситуација пошто је са мајком отпуштена туђа беба, јавила је РТЦГ.

туђа беба
Фото: Новости

У породилишту Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) десила се нечувена ситуација пошто је са мајком отпуштена туђа беба, јавила је РТЦГ.

Из КЦЦГ је тим поводом саопштено да ће убудуће приликом отпуста, поред мајке, присуствовати још три особе са клинике – један неонатолог и две медицинске сестре.

У тренутку када су преузели бебу од бабице и напустили породилиште КЦЦГ, породиља и њен супруг нису ни слутили да дете није њихово, а први је посумњао отац који је приметио да је беба много ситнија.

Када су стигли кући мајка је одвила новорођену девојчицу и видела да им број наруквице није исти.

Вратили су се у породилиште, где их је у боксу чекало њихово дете.

У КЦЦГ потврдили су да је дошло до замене беба.

“Приликом отпуста медицинска сестра, као и породиља, нису приметиле да мајка и беба немају исти број. Пропуст је настао због несавесног и неодговорног рада, јер се сестра није придржавала процедуре и протокола у вези са отпустима породиља и новорођенчади. Наведени пропуст је одмах уочен и отклоњен”, саопштено је из КЦЦГ.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство о догађају је одмах известио управу КЦЦГ а против одговорне сестре покренут је дисциплински поступак, ради промене радног места и суспензије.

У црногорским колевкама све мање малишана, а све више абортуса

туђа беба
Породица Шћепановић из Никшића/Фото: Новости

Алармантни подаци Института за јавно здравље о броју прекида трудноће евидентираних од 2012. до 2016. у Црној Гори. Црногорке су за пет година абортирале чак 6.677 пута.

У Црној Гори живи 625.266 становника. Постоји 194.795 домаћинстава која у просеку имају 3,2 члана, што указије на негативан прираштај. Према подацима Уједињених нација до 2100. године Црна Гора ће изгубити трећину становника.

– Тачан број абортуса није потпун, јер се део уради у приватним клиникама и не пријављује се доследно. Такође, током 2016. забележене су 262 малолетничке трудноће, што је за 13 одсто мање у односу на 2012. када их је било 300. Број намерних абортуса девојака млађих од 20 година је у 2016. износио 26 што је чинило 3,4 одсто у односу на укупан број намерних абортуса и нешто је мањи у односу на претходну годину када је број намерних прекида трудноће девојака млађих од 20 година био 35 и чинио је 3,6 одсто у односу на укупан број намерних абортуса. У петогодишњем периоду (2012-2016) највећи број намерних прекида трудноће девојака млађих од 20 година забележен је 2014. године када је код 44 девојке извршен прекид трудноће – наводе у Институту.

Разлози за пристајање на абортус су различити, почев од страха од трудноће, лоше економске ситуације. Ту је, међутим, све више присутно генетско тестирање због одређивања пола које је иначе забрањено, али се ипак дешава, па Црногорке не одолевају притиску мужева и средине да роде сина. Закон о заштити генетичких података прописује да се само из медицинских разлога може радити генетичко испитивање фетуса али уз мишљење доктора медицине специјалистике клиничке генетике. Према званичним подацима, Црној Гори тренутно недостаје три хиљаде жена у репродуктивном добу. Статистика Монстата показује да је 2009. године рођено 113 дечака и 100 девојчица, 2001, 2002. и 2014. било је 110 мушке новорођенчади.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије често је критиковао право на абортус, називајући га „чедоморством, човекоубиством, христоубиством и богоубиством“. Према његовим речима, утроба жене је створена да буде радионица живота, а не смрти.

Не зна се колико се прекида трудноће обави илегално

Пуна кућа

Василија, Лазар, Лука, Теодор, Стеванија, Магдалина, Никола, Ана, Александра, Анастасије и Василије, деца су Михаила Мика (45) и Анастасије (44) Шћепановић из Озринића код Никшића. Сви порођаји су успешно обављени, а на свет су дошла здрава деца – цео један „фудбалски тим“.

Танјуг/В. Кадић, Новости