Црногорски професор гимназије пред дисциплинском комисијом јер НЕЋЕ ЛАТИНИЦУ

Југослав Благојевић није дао ученику да прочита обавештење написано латиницом, иако директорка школе истиче да се оба писма равноправно користе у јавним обавештењима.

југослав благојевић
Југослав Благојевић/Фото: Twitter

Професор математике у даниловградској Гимназији „Петар I Петровић“ Југослав Благојевић данас ће пред дисциплинску комисију јер није дозволио дежурном ученику да током његовог часа прочита информацију која је написана латиницом, а која се тиче школских обавеза.

Директорка школе Наташа Латковић је ово категорисала као тежу повреду радних обавеза. Заменица Омбудсмана Снежана Мијушковић крајем прошле године препоручила школи и Министарству просвете да сва обавештења за наставнике и ђаке буду писана и на ћирилици и на латиници јер Устав гарантује равноправност два писма, пишу Вијести.

Исто је почетком 2018. директорки Латковић наложила и просветна инспекторка Зденка Грбавчевић.

Директорка Латковић је јуче казала Вијестима да „у свакодневној комуникацији са ученицима и радницима школе поштује уставну одредбу о равноправности ћириличног и латиничног писма будући да сви ученици, наставно и ненаставно особље користе своје право на избор писма које им нико не ограничава нити ускраћује“.

– У овој школи јавна обавештења се исписују/штампају на писму које је избор онога ко обавештења пише/штампа. Ученици добијају сведочанства и дипломе исписане/штампане писмом које сами изаберу. Писмени задаци из Црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности раде се на оба писма наизменично. На сајту и Фејсбук страници школе заступљена су оба писма – навела је она.

Професор Благојевић међутим каже да је више пута упозоравао управу школе да „није спорна латиница“, али да јесте што се крши његово и уставно право ђака да саопштења буду писана на оба писма.

– Предлагао сам и да се саопштења пишу, наизменично, ћирилицом и латиницом. И не само ја, то је предлагао и Ђачки парламент школе, канцеларија Омбудсмана и просветна инспекторка, али директорка то није уважила, иако је релевантне институције известила да испуњава налоге и препоруке – казао је он Вијестима.

Професор верује, како каже, да се директорка од доласка на функцију, обрачунава са њим: „Као да је добила налог да ме или дисциплинује или одстрани из школе“, истиче он.

Наводи да већ 40 година ради у просвети, а да је од 1981. у даниловградској Гимназији.

– За све те године никад се против мене није водио дисциплински поступак, а бар 10 се директора за то време променило у установама у којима сам радио. Колико сам у овој Гимназији, никад се није водио дисциплински поступак ни против једног члана колектива. Иако ми се на терет ставља тежа повреда радне обавезе, ако ја нисам дозволио да се крши моје уставно право, исто обавештење истом одељењу, могло је бити прочитано на неком од наредних часова – сматра професор.

Он ће данас уз присуство свог адвоката дати изјаву током дисциплинког поступка.

Председник подгоричког Одбора синдиката просвете Слободан Савовић рекао је да су у овом случају Устав и релевантне институције стале су на страну професора Благојевића.

– Дисциплинују се сви они који се усуде да мисле. Ваљда је демократија, којој стремимо, управо базирана на различитим ставовима. Међутим, наш образовни систем се труди да санкционише различите ставове – сматра Савовић.

У препоруци заменице Омбудсмана Снежане Мијушковић стоји да Министарство просвете треба да предузме све мере у циљу очувања ћириличног писма, те да обезбеди да образовне установе у својим саопштењима и обавештењима употребљавају и ћирилицу.

Даниловградској Гимназији је препоручено да предузме активности како би се јавна обавештења за ученике и наставнике штампала на оба писма, да промовише и подстиче активно учешће ученика у доношењу одлука, које се њих тичу.

НАТО перформанс као повод или не?

југослав благојевић
Фото: илустрација

Благојевић сумња да је на мети управе школе због тога што га, из неког разлога, повезују са вишегодишњим перформансима матуранта, којим изражавају бунт против НАТО бомбардовања СРЈ 1999.

– Ја са тим немам везе. Деца изражавају свој став на свој начин и то већ годинама – казао је он.

Ђаци су и овог 24. марта имали перформанс. Иако су родитељи позвани у школу на разговор, није санцкионисан ниједан матурант.

Директорка Гимназије није одговорила да ли овај случај има везе са поступком против професора. Она каже да је „против њега покренут дисциплински поступак због теже повреде радне обавезе“, не наводећи које и цитирајући чланове школског Правилника.

југослав благојевић
Фото: РАС Србија

Вијести