После порођаја Мађарице НЕ РАДЕ 6 година

Да би подстакли раст наталитета, Мађари су омогућили трудницама да могу после порођаја чак шест година да одсуствују са посла. Накнаде се остварају у три фазе, првих шест месеци од порођаја Мађарице добијају 70 одсто дотадашње плате, између шест месеци и две године старости детета накнада пада на половину, док је у последњем периоду који траје четири године она негде око симболичних 100 евра.

мађарице
Фото: Илустрација

Будимпешта –Мађарска влада увела је низ несвакидашњих економских мера како би подстакла раст домаће привреде и смањила незапосленост.

Уместо да незапосленима даје социјалну помоћ, влада Виктора Орбана се одлучила за програм који би осигурао посао за овај део популације. Тренутна незапосленост у Мађарској је 7 процената.

Грађани Мађарске уз плату сада добијају и купоне које могу да употребе у домаћим угоститељским објектима и хотелима, објавио је ХРТ.

Ова мера омогућава домаћим угоститељима знатно већи профит и подстиче становништво да посети пре ове објекте него ли радње страних компанија.

Да би подстакли раст наталитета, Мађари су омогућили трудницама да могу после порођаја чак шест година да одсуствују са посла. Накнаде се остварају у три фазе, првих шест месеци од порођаја добијају 70 одсто дотадашње плате, између шест месеци и две године старости детета накнада пада на половину, док је у последњем периоду који траје четири године она негде око симболичних 100 евра.

Такозвани Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто.

Европска комисија је примила оптужбе страних компанија јер они сматрају да им овај систем неправдено одузима профит и циљ му је истискивање конкуренције.

Уведен је још један новитет а то је програм запошљавања бескућника који сада раде као део градске чистоће и за то добијају минималне плате од 77.500 форинти (око 30.000 динара).

Уместо да незапосленима даје социјалну помоћ, влада Виктора Орбана се одлучила за програм који би осигурао посао за овај део популације. Тренутна незапосленост у Мађарској је 7 процената.

ХРТ