УДАРНА ВЕСТ: Руски новинар УБИЈЕН у Кијеву

Руски новинар Аркадиј Бабченко упуцан је у Кијеву, саопштио је украјински портал „Обозреватељ“. „На број 102 (хитне службе) стигао је позив да је у стану упуцан новинар. У стану су пронађени трагови крви. Њега нису довели до болнице, јер је подлегао повредама“, пише портал позивајући се на изворе.

руски новинар
Руски новинар Аркадиј Бабченко/Фото: Руслан Кривобок, Спутњик

Кијев – Руски новинар Аркадиј Бабченко упуцан је у Кијеву, саопштио је украјински портал „Обозреватељ“.

„На број 102 (хитне службе) стигао је позив да је у стану упуцан новинар. У стану су пронађени трагови крви. Њега нису довели до болнице, јер је подлегао повредама“, пише портал позивајући се на изворе.

Саветник Министарства унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко потврдио је да је Бабченко убијен.

Бабченко је радио као ратни дописник за листове „Московски комсомољец“ и „Нову газету“, сарађивао је са „Првим каналом“ и телевизијом ТВЦ и преносио је догађаје у вези са грузијско-јужноосетијским сукобом.

Аркадиј Бабченко, за ког медији наводе да је био критичар Кремља, убијен је из ватреног оружја у Кијеву, пренео је „Тас“.

Дезир: Пуна истрага о убиству Бабченка – Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир позвао је украјинске власти да одмах спроведу пуну истрагу о убуству Бабченка.“Ужаснут сам извештајима да је познати руски новинар Аркадиј Бабченко упуцан и убијен код своје куће у Кијеву. Позивам украјинске власти да одмах спроведу пуну истрагу. Моје мисли са породицом новинара“, написао је Дезир на Твитеру.

руски новинар
Бабченко током извештавања из Јужне Осетије/Фото: Wikipedia

Како преноси Тас, Министарство унутрашњих послова Украјине је навело да је у центру Кијева рањен држављанин Руске Федерације, који је био 1977. годиште.

„Од задобијених рана он је преминуо у колима Хитне помоћи. Настрадали је водитељ на једној од телевизија“, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Украјине.

За сада се не може са сигурношћу утврдити где је Бабченко убијен. Тас јавља да је он убијен недалеко од своје куће у Кијеву, док РТ пише да је тело пронашла Бабченкова супруга у њиховом стану.

„Полиција верује да су могући мотиви убиства Бабченкове новинарске активности, али истраживаћемо и остале могућности“, рекао је шеф кијевске полиције за Интерфакс, преноси РТ.

Полиција је одмах искључила могућност да је реч о самоубиству, додаје РТ.

Украјинска агенција Укринформ је такође пренела вест да је убијен Бабченко позивајући се на поруку на Твитеру једног од посланика украјинског парламента.

Десет сати пре информације о убиству Бабченко је написао да му је „данас 2. рођендан“ јер је на тај дан пре четири године могао да погине у хеликоптеру, обореном у планини Карачу, али да није примљен на тај лет, јер више није било места у летелици.

Радио је као војни дописник у Московском комсомолцу, за Нову Газету, сарађивао је са Првим каналом руске ТВ, а извештавао је током сукоба између Грузије и Јужне Осетије.

У Кијеву је водио програм „Прајм. Бабченко“ на каналу АТР.

Како се наводи, руски новинар је завршио права, а у два наврата се борио у Чеченији где је и започео своју каријеру писања.

Бабченко је из Русије отишао у Чешку у фебруару 2017. Наводио је да је у Русији добијао претње, али није износио више детаља.

Касније се преселио у Украјину.

руски новинар
Фото: eng.kavkaz-uzel.eu

Индепендент наводи да се сматра да је његово критичко извештавање о сукобима у Украјини и Сирији допринело његовом убиству.

Руски Интерфакс такође наводи да је он отишао из Русије због претњи, а да је после тога живео у Прагу, Израелу, а затим Кијеву.

Спутњик/РТС/Хронограф