ГНУСНЕ ЛАЖИ ПОХЛЕПНЕ МАЈКЕ Измишљала смртне болести ћерке да би зарадила на хуманитарној помоћи

Данијела Савић (39) из Неготина биће пријављена полицији од групе донатора који су помагали њој и њеној шестогодишњој ћерки јер су уверени да злоупотребљава здравствено стање детета како би добила на десетине хиљада евра.

данијела савић
Фото: Приватна архива

Донатори су, како истичу, то учинили пошто су недавно у појединим медијима видели да Данијела поново потресно тражи новчану помоћ за своју ћерку. Наиме, Данијела се већ шест година путем друштвених мрежа и медија обраћа јавности да подржи лечење њене наследнице. Од како је родила ћерку истицала је чак и на Јутјуб клиповима да несрећна девојчица болује од низа болести: епилепсије, астме, високог притиска, целијакије, да јој је уграђено пластично црево и да има рупицу на срцу. Пре четири године Данијела је скупљала новац како би испитала да ли јој ћерка болује од Ди Џорџовог синдрома, а недавно је у појединим медијима објавила да ће јој дете умрети од Крабеове болести ако не добије новчану помоћ за наставак лечења у Словенији. Међутим, група донатора који су годинама помагали Данијели сумња да је то тачно и да она злоупотребљава дете како би дошла до новца.

данијела савић
Фото: Приватна архива

– Плашимо се за здравље тог детета. Сви ми људи добре воље смо се удружили да јој помогнемо када смо још пре четири године видели њен позив преко друштвених мрежа. Тада сам још ишао у средњу школу и нисам ништа радио, али сам организовао многобројне турнире у малом фудбалу и мини-концерте како бисмо сакупили новац за лечење тог детета. Прикупили смо више од 3.500 евра – наглашава Михајло Циндрић из Неготина.

Међутим, већ током акција почео је да сумња на лоше намере мајке.

данијела савић
Фото: Приватна архива

– Снимала је концерте најмодернијим телефоном. Када сам је питао одакле је тај телефон, рекла је да га је добила. Такође, код ње у кући видео сам нов лап-топ, муж јој је носио патике од 15.000 динара и наместио нове зубе – прича Михајло и додаје да је од донатора Данијела добила неколико десетина хиљада евра.

Слична разочарања доживели су и други донатори.

– Дала сам јој 1.200 евра и набављала јој млеко и храну, међутим, она је стално истицала да јој треба само новац. Организовала сам јој два пута бесплатан преглед детета код врхунског стручњака у Београду, али она је то одбила. Чак није хтела да се видимо. Угасила је групу на Фејсбуку и прекинула сваки контакт – каже Н. М. из Београда, мајка троје деце.

данијела савић
Фото: Приватна архива

У групи донатора нашли су се и људи из Белгије и Холандије, који су, како кажу, организовали и платили преглед и лечење Данијелине шестогодишње ћерке у једној од најсавременијих болница у Антверпену. Међутим, и они су почели да сумњају када је Д. С. са дететом дошла у Белгију, како тврде, туристички, и одбила да одведе ћерку у болницу.

– После тога удружили смо се сви на Фејсбуку и почели да истражујемо њену прошлост. Утврдили смо да има родитеље и браћу из Врбаса и чак петоро деце из два брака и једне ванбрачне заједнице. Пронашли смо чак и исечке из новина пре више од 15 година, где она са ћерком, коју је родила у вези са другим мушкарцем из Шапца, такође тражи новчану помоћ и тврди да болује од истих болести као ћерка из Неготина. У међувремену је ту ћерку и невенчаног супруга из Шапца напустила и отишла у Неготин, као што је претходно оставила и двоје деце и мужа из првог брака у Сремској Митровици – наглашава Михајло.

Фондација „Нови Београд“: Нисмо инспекција

Како би Данијела лечила ћерку у Словенији, одређену суму новца донирала је и Фондација „Нови Београд“.

– Ми нисмо инспектори, али код нас постоје јасна правила како помажемо људима. Свако ко тражи помоћ због здравственог стања мора да приложи дијагнозу релевантне здравствене државне установе у Србији. Добили смо лекарску дијагнозу и препоруку да девојчица треба да оде на испитивања у Словенију, и ми смо им помогли – кажу у тој фондацији.

Блиц