Београд био блокиран ЗБОГ ШАКЕ ЈАДА: Учесници тзв. Параде поноса прошетали кроз центар, готово неприметно

Прва овогодишња тзв. парада поноса данас је одржана у Београду под називом „Понос Србије“ и слоганом „Матичарка, нормално“, и окупила је стотинак учесника.

тзв. парада поноса
Фото: РАС Србија

Учесници су се у 11 сати окупили у Пионирском парку, а нешто после поднева кренули су у шетњу преко Трга Николе Пашића, Теразија, Трга републике и Васине до Студентског парка где су стигли око 12.35, а већ после 13 сати скуп је био и званично завршен.

Иако је најављено да ће парада трајати све до 14 сати и да ће за то време бити затворене улице, одмах после проласка колоне оне су биле отваране за саобраћај.

тзв. парада поноса
Траса шетње/Фото: Googlemaps screenshot

У једном тренутку дошло је до мањег инцидента, када је једна жена довикивала и вређала учеснике, али је одмах реаговала полиција.

Међу окупљенима на Паради су били и геј активиста Предраг Аздејковић, као и мајор Хелена, позната трансродна особа. Они су пре поласка у шетњу око сат времена боравили у веселој атмосфери и уз музику у Пионирском парку.

Да све протиче без проблема, на лицу места уверио се и главни градски оперативац, секретар Дарко Главаш.

Једна од најупечатљивијих слика на Паради била је – породична. Један мушкарац обавијен заставом дугиним бојама у наручју је држао дете.

тзв. парада поноса
Фото: М. Милојковић РАС Србија

Окупљенима се пред полазак у шетњу обратио и Предраг Аздејковић, који је пожелео добродошлицу на „трећи јунски прајд“.

– Ово је пре свега протест, а не улична журка. Немамо ниједан закон који се односи на ЛГБТ особе, а транс особе су правно невидљиве. Тема овог прајда је ХИВ. Превенција у Србији је јако лоша. Такође, правно регулисање истополних заједница нам је обећано, а то још нисмо добили, што је велики проблем – казао је он.

На окупљање је дошла и Мира „луткарка“, која готово да не пропушта протесте и поворке у центру града и, како каже, увек се бори за слободу.

тзв. парада поноса
Фото: М. Милојковић РАС Србија

– Ово је четврта година да долазим на Параду. Понела сам лутку која се зове Срећко, и она је симбол ЛГБТ људи – казала је Мира.

Већи број полицајаца обезбеђивао је овај скуп, али то је далеко од екстремних мера безбедности какве смо виђали раније, јављала је наша репортерка са лица места.

Виолета С. дошла је да подржи све људе који су, како каже, другачији од ње.

тзв. парада поноса
Фото: Маша Милојковић/РАС Србија

– Ја сам хетеросексуалац, али желим да подржим ове људе, У мојој фирми ради једна трансродна особа. Ова застава је важна јер представља једнакост за све – казала је она носећи заставу која симболизује подршку трансродним особама.

Подршка и једне мајке

– Моја ћерка је трансродна особа и има 20 година. Дошла сам са њом да је подржим, да се не прави никаква дискриминација у односу на њене вршњакиње и овде треба да покажемо да подржавамо различитост – казала је Т. Д.

М. Милојковић, Блиц/Хронограф

1 коментар

Comments are closed.