Приштина и Црна Гора ТРАЖЕ ОД СРБИЈЕ ПАРЕ за зграде СФРЈ у светским метрополама, а цифре су ВРТОГЛАВЕ

Косово и Црна Гора покушавају да издејствују да и њима припадне део новца од продаје пет зграда бивше СФРЈ, сазнаје Блиц из дипломатских извора. Њихови функционери тражили су, према нашим информацијама, од Швајцарске, Јапана и Немачке да их подрже.

косово и црна гора
Фото: РАС Србија

Тренутно се продају четири објекта бивше СФРЈ: зграда Мисије при УН у Њујорку, као и објекти у Бону, Токију и Берну. Њихова процењена вредност је око 60 милиона евра, од чега би Србији требало да припадне 23,7 милиона евра.

косово и црна гора
Споразум о сукцесији/Фото: РАС Србија

Сем ових зграда, остаје да се размотри и питање судбине четири велика дипломатска комплекса – у Адис Абеби, Њу Делхију, Москви и Бразилији, као и објеката у Копенхагену и Варшави. Како су у питању вредне зграде, саговорник „Блица“ из дипломатских извора каже да не чуди што Црна Гора и Косово убрзано раде да се и у њихове касе слије део пара од продаје.

– Обраћали су се Швајцарској, Јапану и Немачкој и од њих тражили да им помогну да и они буду укључени у сукцесију. Нису наишли на добар одзив јер право на имовину имају само оне земље које су биле у оквиру СФРЈ, а Србија је сукцесор заједничке државе са Црном Гором. У другим сегментима око односа са Србијом ове земље имају подршку, али око сукцесије су наишле на затворена врата. Али власт на Косову не одустаје, него шаље дипломатске ноте – каже извор Блица.

Посао продаје имовине води Мешовита комисија за сукцесију, а у име Србије у њој је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић. Одаловић је потврдио сазнања Блица.

– Споразум о сукцесији је потписан 2001, ступио је на снагу три године касније и познаје пет држава. Када је иступила из државне заједнице са Србијом, Црна Гора се одрекла својих права по питању сукцесије. То је прецизно наведено у документима, да се у случају иступања међународно правни документи односе на Србију као следбеника. Такође, наведено је и да држава која иступи из заједнице не наслеђује право на међународно правни субјективитет. Око других ствари, финансијске расподеле, сасвим смо се лепо договорили, а надам се да ћемо и око осталих сегмената постићи задовољавајући степен разумевања – објашњава Одаловић.

Косово је, додаје Одаловић, друга прича и са њима договора нема.

– Чуде ме државе које на било који начин третирају те ноте које Косово шаље. Покушали су да докажу државност тиме што оспоравају Србији да буде сукцесор, иако ни по ком основу они то не могу да буду. Јасно је да је то у сврху кампање и покушаја да се укључе у све где могу себе да препознају. О томе смо отворено разговарали и са осталим земљама и добили недвосмислену подршку да не може нико сем ових пет земаља да буде сукцесор – каже Одаловић.

Од једног стана 3,5 милиона долара

Све донедавно на продају је било пет некретнина, али је прошле недеље продат резиденцијални стан бивше СФРЈ на Парк авенији у Њујорку за укупно 12,1 милион долара. Србија је, као држава координатор за продају тог објекта, имала врло активну улогу и од продаје ове некретнине припало јој је 3.487.939 долара.

Данијела Луковић, Блиц