БИБЛИЈСКИ ПОТОП на Светој Гори: Највећа српска светиња Хиландар се гуши у рекама блата и воде (ФОТО)

Обилне кише које трају више од 24 сата створиле бујице муља и воде које су односиле делове путева и мостића ка манастиру… Оштећене су таванице најстаријих делова манастирског комплекса. Вода однела све што су монаси муком гајили.

хиландар
Хиландар/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Обилне кише које су погодиле Грчку нису заобишле ни једну од највећих српских светиња – Хиландар.

Таман што је српски манастир на Светој Гори почео да се опоравља од великих пожара који су 2004. и 2016. године уништили више од половине комплекса, задесила га је нова мука.

Жестока олуја праћена обилним падавинама погодила је многобројна летовалишта, а није поштедела ни Свету Гору, најисточније од три полуострва на Халкидикију.

хиландар
Киша непрестано пада/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Света царска српска лавра Хиландар и једно од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа угрожен је због кише која пада више од 24 сата.

Манастир се налази на 2,5 километра од мора и посматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 метара.

хиландар
Вода се слива низ зидине/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Обилне падавине уништиле су прилазе Хиландару који је сада опкољен воденим бујицама. Спољни зидови су дугачки 140 метара. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

хиландар
Око манастира су реке/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Вода која достиже размере библијског потопа прети да угрози и саме темеље манастира, а поплављене су и многобројне монашке баште, те је тако уништено све оно што су монаси предано гајили.

хиландар
Уништени су и стари мостићи/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Бујице воде оштетиле су и делове моста, а призори браон река која теку око манастира никога не остављају равнодушним, а на деловима који нису опхрвани брзацима, манастир се гуши у блату.

хиландар
Поплављене су и баште/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

На фотографијама Јеромонаха Доситеја Хиландарца виде се у слапови воде који падају са зидина Хиландара. Колика је штета направљена тек ће бити процењено.

хиландар
Прилази манастиру су у води/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште.

Г. Авалић