БИБЛИЈСКИ ПОТОП на Светој Гори: Највећа српска светиња Хиландар се гуши у рекама блата и воде (ФОТО)

Обилне кише које трају више од 24 сата створиле бујице муља и воде које су односиле делове путева и мостића ка манастиру… Оштећене су таванице најстаријих делова манастирског комплекса. Вода однела све што су монаси муком гајили.

хиландар
Хиландар/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Обилне кише које су погодиле Грчку нису заобишле ни једну од највећих српских светиња – Хиландар.

Таман што је српски манастир на Светој Гори почео да се опоравља од великих пожара који су 2004. и 2016. године уништили више од половине комплекса, задесила га је нова мука.

Жестока олуја праћена обилним падавинама погодила је многобројна летовалишта, а није поштедела ни Свету Гору, најисточније од три полуострва на Халкидикију.

хиландар
Киша непрестано пада/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Света царска српска лавра Хиландар и једно од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа угрожен је због кише која пада више од 24 сата.

Манастир се налази на 2,5 километра од мора и посматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 метара.

хиландар
Вода се слива низ зидине/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Обилне падавине уништиле су прилазе Хиландару који је сада опкољен воденим бујицама. Спољни зидови су дугачки 140 метара. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара.

хиландар
Око манастира су реке/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Вода која достиже размере библијског потопа прети да угрози и саме темеље манастира, а поплављене су и многобројне монашке баште, те је тако уништено све оно што су монаси предано гајили.

хиландар
Уништени су и стари мостићи/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Бујице воде оштетиле су и делове моста, а призори браон река која теку око манастира никога не остављају равнодушним, а на деловима који нису опхрвани брзацима, манастир се гуши у блату.

хиландар
Поплављене су и баште/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

На фотографијама Јеромонаха Доситеја Хиландарца виде се у слапови воде који падају са зидина Хиландара. Колика је штета направљена тек ће бити процењено.

хиландар
Прилази манастиру су у води/Фото: Јеромонах Доситеј Хиландарац

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште.

Г. Авалић

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.