Патријарху Павлу коначно споменик у Београду

Патријарх Павле који је на челу Српске православне цркве био од 1990. године до смрти у новембру 2009, коначно ће добити споменик у Београду.

споменик патријарху павлу
Фото: Стефан Стојановић, Мондо

Обележје 44. поглавару СПЦ-е биће откривено 15. новембра, на дан његовог упокојења, на платоу испред Цркве светог Марка, преноси „Политика“.

У одбору за подизање споменика патријарху Павлу су заменик градоначелника Горан Весић, градски урбаниста Милутин Фолић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и епископ Стефан.

План је да споменик буде смештен на зеленој површини између новоуређеног дела платоа и трамвајске станице код Ташмајданског парка.

Будућа позиција споменика, истакли су у Комисији за споменике и именовање тргова и улица, изузетно добро је сагледива из више праваца и симболички је уклопљена у окружење које чине црква, плато и Булевар краља Александра.

Патријарх је представљен у седећем положају, благо погнуте главе и одише скромношћу и духовношћу. Споменик ће бити незнатно већи од природне величине, као што је и пракса при изради ове врсте обележја, саопштено је у комисији.

Прва седница Комисије за споменике и називе тргова и улица у новом сазиву одржана је јуче.

Осим иницијативе за подизање споменика патријарху Павлу, усвојени су и предлози за подизање обележја утемељивачима српске кошарке и да се булевар у „Београду на води“ назове по некадашњем америчком председнику Вудроу Вилсону.

За председника комисије изабрана је Андреа Радуловић, преноси Беоинфо.

Аутор идејног решења споменика је вајар Зоран Малеш, који је пре осам година имао и изложбу посвећену патријарху Павлу.

„Живот, дело, поуке и његове мисли нагнали су ме да се окушам у креирању, не телесног, но духовног бића нашег истинског философа који нас је учио да је смисао живота љубав и слобода неукаљана завишћу, похлепом и мржњом“, рекао је Малеш додајући да је пред њим био изазов како његово физичко обличје да подреди духу који је исијавао мир и спокој.

Подизање споменика благословио је патријарх Иринеј, а из СПЦ наводе да је избор локације коју је Град предложио одличан зато што је код цркве, у близини парка и код трамвајске окретнице, а познато је да је патријарх Павле био скроман и често се возио трамвајима.

споменик патријарху павлу
Фото: Илустрација, Марио Милојевић, Мондо

„Четрдесет четврти поглавар Српске православне цркве заслужио је споменик и на другим локацијама, јер је био, а и даље јесте са црквом и српским народом. Обележје њему у част је још једна потврда одличне сарадње града и цркве“, саопштено је из СПЦ.

Подизање споменика, чија је вредност 50.000 евра, финансираће „Атлас група“.

Обележја „свецу“, како је у народу овај поглавар био ословљаван док је водио СПЦ, постоје у Лепосавићу, Бајиној Башти и Требињу, а име патријарха Павла носе булевари и улице у Београду, Новом Саду и Зрењанину.

Мондо