Историчар: Руски патријарх предложио српском да се СРЕТНЕ С ПАПОМ у „трећој земљи“

Други човек Ватикана разговарао је у Београду са патријархом Иринејем и државним врхом Србије. Односи Србије и Свете столице су стабилни, поручио је кардинал Пјетро Паролин, а српски политичари захвалили су Ватикану на томе што није признао независност Косова.

пјетро паролин
Фото: СПЦ

Кардинал Пјетро Паролин посетом Београду заокружује своју балканску дипломатску мисију. Последњих година посетио је Тирану, Сарајево, Загреб и Подгорицу.

„Србија може увек у Светој столици да нађе саговорника за дијалог о развоју људског друштва и мира међу нацијама са пажњом на очување религиозне слободе људских права“, изјавио је Паролин.

За Београд је важно то што Ватикан подржава евроинтеграције Србије, као и однос Свете столице према Косову.

Пјетро
Фото: Printscreen

„Ватикан није признао Косово и снажно подржава наш дијалог с Приштином у циљу да се дође до обострано прихватљивог решења“, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Посету државног секретара Ватикана многи виде као покретање разговора о посети папе Франциска нашој земљи.

„Имам сазнања да је руски патријарх српском патријарху сугерисао како би било могуће да до таквог сусрета дође у трећој земљи, као што је био сусрет руског патријарха и папе на Куби, да се примени метод“, изјавио је историчар Александар Раковић.

Папина посета Србији последњи пут помињала се 2015. после посете тадашњег председника Србије Томислава Николића Ватикану. Николић је позвао папу Франциска у Србију, али уз ограду да о томе треба да се изјасни Српска православна црква.

„Драго нам је што папа има жељу да посети Србију, али због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске, велики део народа је против тога“, рекао је патријарх Иринеј прошле године.

Да би Српска православна црква одобрила посету папи, потребно је да се римокатоличка црква критички постави према страдањима у Другом светском рату.

„Док не буде таквог одређења и осећаја одговорности за злочине који су почињени у име римокатоличке цркве, а таквих злочина је нажалост било, папа неће моћи да посети Србију и то је оно што је провејавало као став Српске православне цркве, да сваки пут до Београда води преко Јасеновца“, оценио је Раковић.

Пјетро Паролин
Др Александар Раковић/Фото: Printscreen

Ватикан је изневерио очекивања Хрвата крајем прошле године када је одложио канонизацију у свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у чије време су се догодили злочини над Србима.

Н1