ПУТНИЧЕ НАМЕРНИЧЕ, АКО ПРОЛАЗИШ КРОЗ УЛМ сврати на Српско војничко гробље! МАЛО ЊИХ ЗНА ДА ОНО ПОСТОЈИ!

Споменик је дугачак четири и висок три метра, симболизује српског војника који лежи на камену у униформи, са шајкачом. Под уснулим каменим војником леже кости 142 српска ратника из Првог светског рата. Леже тамо 77 година.

споменик

На српском војничком гробљу у Улму у немачкој покрајини Баден-Виртемберг налази се споменик посвећен сенима палих младих бораца у Првом светског рату.

Споменик је дугачак четири и висок три метра, симболизује српског војника који лежи на камену у униформи са шајкачом, а под „уснулим“ каменим војником леже кости 142 српска ратника. Посвећен је српским војницима, ратницима Дринске, Моравске, Тимочке дивизије, који су пали у немачко заробљништво. Подигла су га три преживела наредника, један поднаредник и два војника.

„Овде у туђини, у непознатом свету, почивају вечитим сном српски ратни заробљеници из рата 1914-1919. године, који положише живот свој за отаџбину после дугог ратовања и много напора.

Успомену ову подигоше им другови, браћа по крви и вери, српски ратни заробљеници логора Улм.

споменик
Фото: Приватна архива

Хеј, путниче, што пролазиш поред гробља непозната, стани мало и упознај оне што умреше тако прослављено.“ – стихови уклесани ћирилицом и латиницом, као и на немачком језику.