УКИДАЊЕ ПРАВА НА НЕЗАДОВОЉСТВО: Како се у Србији слама свака побуна против власти? (ВИДЕО)

У Србији се дешава велика злоупотреба полиције приликом гушења незадовољства грађана и сваког вида протеста, закључак је емисије Тема продукције ХелмКаст. Гости Теме били су адвокат Драгослав Љубичановић и учесник протеста због поскупљења горива Бојан Савић.

 тема
Емисија Тема/Фото: Youtube printscreen

Савић је говорио о инциденту када га је полиција претресла без основа, што је све документовано и постављено на интернет. Он је рекао да је имао и неријатност приликом подношења пријаве против полицајаца и да му је у полицијској станици прећено.

Љубичановић је рекао да се велика злоупотреба полиције види и из броја полицајаца употребљених у појединим радњама како би се ширио страх међу демонстрантима који притом нису били насилни.

тема
Драгослав Љубичановић/Фото: Youtube printscreen

– За легитимисање је довољан један полицајац а они су у Бојановом случају послали три патроле због једног возила – рекао је Љубичановић додајући да је реч о чистом покушају застрашивања.

У емисији је указано да постоји велика вероватноћа да је полиција неовлашћено прислушкивала и пратила поједине учеснике протеста јер су се припадници МУП-а појављивали и на местима где није било окупљања и блокада саобраћаја, а где су се мање групе људи договарале (чак и у парку далеко од саобраћајница).

тема
Бојан Савић/Фото: Youtube printscreen

Посебно се дискутовало о основу полиције да врши претресе људи и возила, задржава или ускраћује право на кретање грађана.

Љубичановић је упозорио да МУП прикупља огромне количине личних података грађана попут оних о финансијским трансакцијама ради наводне обраде, али је питање да ли се обрада и врши и са којим циљем се то чини.

У другом делу емисије тема је била рад “Паркинг сервиса” и злоупотребе приликом издавања дневних карата, што је друго име за казне које ово ЈП издаје грађанима, као и незаконите радње приликом њихове наплате. Посебно је постављено питање како је могуће да МУП доставља радницима Паркинг сервиса податке власника возила и по ком основу.

Водитељ емисије је Игор Маринковић.

Погледајте целу емисију: