Орић: СЛЕДЕЋИ РАТ ће се десити БРЖЕ него што смо га ми дочекали!

Ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници Насер Орић поново прети ратним сукобима. Иако то није први пут да ратни команданти, па чак и бошњачки званичници, отворено призивају нови рат, и даље нема озбиљнијих реакција из међународне заједнице.

нови рат
Фото: АФП

Следећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати“, поручио је Орић.

Орићеве претње новим сукобима током промоције књиге „Живот прије и послије Сребренице“ у просторијама Исламског педагошког факултета у Зеници, присутни су поздравили громогласним аплаузом.

Представници удружења српских жртава из Одбрамбено-отаџбинског рата огорчени су тиме што је оптуженом за најтеже ратне злочине уопште дата прилика да несметано путује земљом и држи политичке и ратнохушкачке говоре. Кажу — све је то последица лошег рада Суда БиХ, који му је омогућио да се брани са слободе, иако је оптужен за стравичне ратне злочине.

Начелник општине Сребреница, Младен Грујичић, нове претње сматра недопустивим, посебно од стране оних који су предводили злочинце који су убијали Србе у Подрињу.

„И ми исто одговарамо, хоћемо се ‘ћерати’, али на законит начин. Морамо све капацитете ставити у функцију доказивања страдања српског народа и подсећати на злочине, не ради угрожавања другог народа, него да бисмо сачували свој. Морамо да будемо упорни у тражењу правде и истине и никада нећемо одустати од инсистирања да треба да одговарају починиоци злочина над Србима у Залазју и другим селима око Сребренице“, истакао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Међутим, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић сматра да су Орићеве изјаве управо последица селективног провођења правде, како Суда БиХ, тако и Хашког суда, који су оптужене за ратне злочине над Србима или ослобађали, или им одређивали изузетно благе казне.

„Имамо ситуацију да Насер Орић хода слободно и даље распирује мржњу, односно позива на рат. Будите сигурни да је кажњен, да се не би тако понашао“, нагласио је Савановић.

Подсећамо, сличне поруке послао је још један ратни бошњачки командант, Атиф Дудаковић, који је почетком прошле године у Луксембургу, бошњачкој дијаспори поручио да почну да набаваљају војничке униформе и опрему, а средином исте године је са трибине у Коњицу поручио да рат још није завршен. Он је такође оптужен за ратни злочине почињене над Србима, а одлуком Суда БиХ, и њему је дозвољено да се брани са слободе. У међувремену је и бошњачки члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић, неколико пута спомињао могућност рата, додавши да се за, како је рекао, не дај боже производи и оружје. Њихове изјаве прошле су без значајнијих реакција од стране међународне јавности.

ОХР и Америчка Амбасада о Орићевој изјави: Неодговорно и неприхватљиво!

нови рат
Фото: printscreen

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најоштрије осуђује изјаве ратног бошњачког команданта из Сребренице Насера Орића оптуженог за ратни злочин, који држи јавна предавања по Федерацији БиХ и прети новим ратним сукобима.

„Агресивна реторика, од кога год да долази, која позива на насиље и призива мрачне слике рата, потпуно је неприхватљива. Високи представник најоштрије осуђује изјаве било које јавне личности које не доприносе помирењу и дијалогу. Виши званичници и чланови водећих политичких партија сносе посебну одговорност за своје изјаве“, речено је Срни из ОХР.

Из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ Срни је речено да осуђују сваку изјаву која алудира на нови рат у БиХ, а камоли која отворено заговара рат.

„Било је тешко успоставити мир у БиХ. Имајући у виду недавну турбулентну прошлост БиХ, изјаве које спомињу или алудирају на рат су опасне, неодговорне и неприхватљиве и за њих нема места у јавном дискурсу“, наводи се у одговору Срни.

РТРС / Искра

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.