НЕДОСТАЈУ ЕКСПОНАТИ – Покушавају да им уђу у траг: Етнографски музеј

Детаљна ревизија збирки у београдском Етнографском музеју открила нове проблеме. Чолак Антић: Тек када се заврши попис биће познато колико и који предмети недостају.

етнографски музеј
Банаћани и Сремци – из поставке Етнографског музеја/Фото: З. Миљевић, Хронограф

Увидом у многобројне збирке Етнографског музеја показало се да недостају неки експонати. Тек када се заврши ревизија, која се ради после много година, биће познато колико и који предмети недостају. Примопредаја збирки, уобичајених кад кустоси иду у пензију, дуго времена није било – каже за „Новости“ Тијана Чолак Антић, в. д. директора Етнографског музеја.

По њеним речима, није се водило рачуна шта кустос оставља: „Нашли смо избледеле реверсе, а по сећањима бележимо које предмете смо позајмили музејима у Панчеву, Ваљеву, Бору…“, објашњава.

Иако је на челу Етнографског већ девет месеци, Тијана Чолак Антић и даље је суочена са многобројним проблемима којима се не назире крај. Дошла је на место првог човека музеја када је бивша директорка Мирјана Менковић приведена и разрешена дужности. Истражни поступак против Менковићеве тек ће да утврди у којој мери је нанета штета установи културе од националног значаја.

етнографски музеј
Директорка музеја Тијана Чолак Антић/ Фото: В. Данилов

– Још не знамо колико је Етнографски музеј оштећен. И, не желимо тиме да се бавимо, да се враћамо у прошлост, јер не можемо ништа да исправимо – каже Чолак Антић.

Мирјана Менковић је недавно, по одлуци суда, враћена на место кустоса, које је обављала пре директорске функције.

– Обострани је интерес да настави да ради од куће – каже саговорница и додаје: „Етнографски музеј више не сарађује са фирмама које су обухваћене истрагом о малверзацијама“.

етнографски музеј
Влага у реновираној Манаковој кући/Фото: В. Данилов

Новој директорки проблем представља још један пројекат бивше управе – Манакова кућа. После недавне реконструкције, која је коштала око 30 милиона динара, у овом споменику културе појавила се влага, буђ, потклобучени су зидови, не затварају се прозори, напукла је носећа греда, а витрине у којима су изложене ствари Христифора Црниловића и даље немају браве…

етнографски музеј
Фото: В. Данилов

– Манакова кућа је споменик културе и позвали смо градски завод за заштиту споменика да сними постојећу ситуацију и одреди на који начин здање треба да се санира – каже Чолак Антић. – Зграда је до новембра у гарантном року, а носилац посла „Орнамент“ мораће до тада да отклони све неправилности. И то не тако што ће све то да замаскира, већ да реши проблем како градски завод наложи.

Наша саговорница је раније била противник реконструкције зграде на Студентском тргу, али откако је дошла на чело музеја и после неколико хаварија, променила је мишљење.

– Цев нам је пукла на два места, вода је цурила на сталну поставку, сливала се са терасе… Схватила сам да је реновирање зграде неопходно. Ипак, трудићу се да се музеј не затвори и претвори у велико градилиште. Сврха музеја је да буде отворен за посетиоце.

етнографски музеј
ФотоО В. Данилов

И док решавају дневне проблеме, у овој институцији се баве и својим сталним пословима. Директорка најављује реновирање старе поставке, у којој су поједини предмети од 1984, а неки драгоцени експонати, од 52.000 колико их је у музеју, никад нису били пред публиком. Подсетила је и на изложбу „Нематеријално културно наслеђе“ која ће бити у музеју цело лето и најавила нову – „Старинска занимања“ – која се отвара на јесен.

Лоши односи

етнографски музеј
Поскурник/Фото: В. Данилов

Они који су се супротставили бившој директорки добили су – отказ, а правду су тражили на суду.

– Мирослав Тасић је добио радни спор и делимично му је призната тужба за мобинг. Биљана Нојковић је враћена на посао до окончања судског поступка – говори нам саговорница. – За ових девет месеци приоритет су ми били међуљудски односи, који су били разорени. Морамо једни друге да поштујемо, али и да се поштују закони и правила у раду.

Д. Матовић, Новости