НОВИ ТОПАЛОВИЋИ: БРУКА И СРАМОТА У АРАНЂЕЛОВАЧКИМ СЕЛИМА – Лопови месецима са гробова краду споменике, мермерне плоче, месингане алке, вазе…

0

Од почетка ове године у аранђеловачким селима нестало је око четрдесетак надгробних плоча и споменика са гробова у селима Врбица, Мисача, Тулежи, Венчани, Копљари, Орашац, Босута, Јеловик… Полиција никако да уђе у траг, очигледно добро организованој групи лопова, која скоро годину дана хара сеоским гробљима.

Фото: Драган Станојевић, Курир

Последњи случај пре неколико дана догодио се у приградском насељу Сеничани на гробљу које се налази на брду Пресека. Марија Деспотовић, која живи у Београду каже да је њена родбина приметила да је гроб оскрнављен пре неколико дана.

Однета је вредна гранитна плоча и вазе.

„Моја породица има каменорезацку радњу па су из тог разлога за деду подигли вредан споменик. Лопови као да су знали да украду плочу од гранита, која вреди око 400 евра“, каже Марија.

И Милу Мрсенићу из Орашца су прошле године са породичне гробнице однели мермерну плочу. У ЈКП „Букуља“ са гробног места 23, власништво породице Јагодић, однето је 18 месинганих алки. Слободану Петровићу, са очевог гроба лопови су такође однели надгробне плоче, пре око месец дана, а исте ноћи однета је и плоча са гроба његовог шурака.

„Прича се по селу да су неке лопове похапсили као и тог каменоресца који их је организовао и коме су продавали мермер. Али нама нико ништа није јавио. Ово никад није било“, у чуду прича Петровић.

Милунки Павловић из Врбице, са мужевљевог гроба однете су две плоче које се стављају са стране опсега.

„Покушали су да одвале и трећу, али нису успели па су је поломили. У нашем крају овде до сада је било двадесетак случајева. Пријавили смо али за сада ништа“, каже Милунка.

Наши саговорници истичу да се у пријави против НН лица наводи кривично дело „повреда гроба“. Према кривичном закону за ово дело запрећена је казна од новчане до три године затвора.

Са друге стране, цене надгробних споменика са опсегом у Шумадији крећу се у зависности од величине и врсте мермера од 500 до неколико хиљада евра. Претпоставља да иза организоване крађе по аранђеловачким селима се крије неко од каменорезаца, који после обраде споменика и мермерних плоча исте продаје на тржишту.

Д. Илић, Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.