Парастос на деветнаесту годишњицу од убиства 14 жетелаца у селу Старо Грацко

Убиство 14 српских жетелаца на њиви у селу Старо Грацко 23. јула 1999. године, као и убиства свих недужних Срба на Косову и Метохији неће бити заборављена све док је српске државе и српства, поручено је данас са парастоса старограцким жетеоцима који је служио Епископ рашко-призренски Теодосије, уз саслужење монаштва Епархије.

старо грацко
Фото: Визар Крејзиу, АП

Епископ Теодосије апеловао је да Срби не продају имовину, не напуштају дедовину и не одлазе са светог Косова и Метохије јер ће тиме, како је упозорио, „бити узалудна жртва старограцких жетелаца и свих косовско-метохијских страдалника“.

„Опстанимо и останимо јер ћемо се тако одужити страдалницима на светом Косову и Метохији, које је крвљу обливено, а сузама заливено“, нагласио је владика Теодосије у беседи.

Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је циљ албанских терориста био да убиством жетелаца у Старом Грацку протерају српски народ, али да у томе нису успели.

– Успели су да у протеклих година крију истину о злочину у овом малом селу, да избегну руку правде, али све док је државе Србије и свеколиког српства злочин у Старом Грацку и сви злочини почињени над српским народом неће бити заборављени, нити ће престати трагање за истином и извођењем злочинаца пред лице правде – поручио је Козарев.

Министар за заједнице и повратак у привременој влади Косова и Метохије Далибор Јевтић рекао је да нема будућности и заједничког живота Срба и Албанаца на Космету без расветљавања судбине несталих и киднапованих, без добијања одговора на питање ко је и зашто починио масакр у Старом Грацку.

„Свака годишњица сипа нам со на рану“

Зорка Живић, чија су двојица синова Јовица и Раде убијени, рекла је Срни да је свака годишњица додатно сипање соли на живе ране, оживљавање страшних јулских дана те 1999. године.

У Старом Грацку је од предратних скоро 1.000 Срба опстало још њих 150, међу којима и тридесетак деце млађе од 18 година.

Старограчани, који не смеју да кроче на гробље на којем су сахрањени посмртни остаци 14 жетелаца и још петоро недужно убијених Срба током бомбардовања, настоје да опстану иако живе у страху и изолацији, јер их од најближег српског села у општини Липљан дели десетак километара, као и упркос непрестаним притисцима и уценама.

старо грацко
Фото: Николија Кошак/РАС Србија

Опстају, како у њихово име каже Милева Пешић, учитељица у основној школи на чијем се зиду налази спомен-плоча, јер би одласком заборавили жртве, као и сопствени идентитет.

Парастосу је присуствовало око двеста Срба, као и представници међународних организација.

У Старом Грацком код Липљана на данашњи дан пре 19 година убијено је 14 српских жетелаца, а за тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији после доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, услед недостатка доказа, после два месеца пуштен из притвора.

Бета