Фантомска агенција посредује Иранцима који долазе као туристи, а иза свега се крије ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА СРБИЈУ

0

После укидање виза грађанима Ирана, на хиљаде „туриста“ из те државе, током једног месеца слети на београдски аеродром, а њихов број је у сталном порасту откако се у тај посао убацила фантомска агенција „Арис травел“, чији је власник Иранац. Та агенција ради у Србији без лиценце, пријављена је на лажној адреси, а немогуће је доћи чак и до њеног контакт телефона.

фантомска агенција
Фото: Танјуг/АП

Србија је пре неколико месеци неформално упозорена да би могла да остане без визног режима, јер се због укидања виза грађанима Ирана повећао број миграната из те државе. Званично, власти у Београду су упозорене да треба да усклади визну политику са ЕУ.

Сумњив власник, агенција без дозволе за рад

У пракси, иза тих упозорења стајале су информације да бројни Иранци долазе у Србију наводно туристички, користећи безвизни режим са нашом земљом, а онда одатле, илегалним каналима одлазе ка земљама ЕУ. У сваком случају, извесно је да се од укидања виза драстично повећао број Иранаца који долазе у Србију, као и да је према званичним подацима од септембра до краја јуна дошло више од 16.000 иранских држављана. Осим тога, познато је и да постоје редовне авионске линије Техеран-Београд више пута недељно. Међутим, званичних информација о томе шта се са иранским држављанима дешава након што ступе на тло Србије – нема.

И док се Србија правда Бриселу и тражи доказ за тврдње да број миграната није повећан, за то време озбиљан новац зарађује агенција „Арис травел“, уз чије посредовање, по свему судећи, више од хиљаду Иранаца сваког месеца стиже у Србију.

Цео случај је утолико проблематичнији, јер је реч о фантомској агенцији, којој је практично немогућ ући у траг, нити доћи до њеног власника, а оно што је извесно да та агенција нема дозволу за рад и обављање туристичких услога у нашој земљи, будући да нема лиценцу.

Мада је та агенција регистрована у АПР-у, у Министартсву трговине и туризма потврђено је Блицу да она нема лиценцу за рад.

Како нам је речено, туристичка инспекција је 18. јула покушала да изврши надзор, али на адреси, пријављеној у АПР-у, није било просторија „Арис травела“. Поменута агенција била је раније пријављена на Савски трг 7а, а у овом тренутку регистрована је на Косовску 18.

– Константовано је да је у питању стамбена зграда са пет спратова. Нигде, како на улазу у зграду, у холу на поштанским сандучићима, као ни на једним улазним вратима нису затечене никакве назнаке да се на наведеној адреси налази седиште те агенције – каже за „Блиц“ Вера Божић Трефалт, помоћница министра трговине и туризма.

Власник и директор фантомске агенције је држављанин Ирана Схахаб Хамедани Есфахани Маскан, којем је тек немогуће ући у траг. Он је „Арис травел“ основао 30. јануара ове године, са новчаним улогом од свега 1.000 динара. На сајту АПР наводи се да је претежна делатност ове агенције – „делатност тур оператера“.

„Дошао сам као туриста, али се не враћам у домовину“

Према званичним подацима, од 1. септембра до краја јуна у Београд је дошло више од 16.000 грађана Ирана. Највећи број њих вратио се у своју земљу, око 500 Иранаца је у камповима по Србији, док се претпоставља да један мањи број преко кријумчара ипак долази у земље ЕУ.

О томе мало ко жели да говори. Ипак, Иранац Ерсен у изјави за „Дојче веле“ признаје да у Србију долази као туриста, али да нема намеру да се врати у домовину.

фантомска агенција
Ерсен/Фото: Screenshot

– По занимању сам новинар и режисер, а због неких филмова које сам снимио, живот ми је био у опасности. Присиљен сам да напустим Иран – испричао је овај Иранац, који је доласком у Србију први пут крочио на европско тло.

Он је рекао да му је невероватно што српске власти нису размишљале да ће због укидања виза Иранцима бити повећан број миграната.

– Видећу да ли ћу затражити азил или ћу преко БиХ пронаћи пут ка ЕУ. Ако у Србији може да се живи нормално, остаћу овде. Надам се да ћу једног дана видети моју мајку и оца, али сигурно не у Ирану – навео је он.

„Дојче веле“ преноси да држављани Ирана знају како да ступе у контакт са кријумчарима и да се Ерсену већ по доласку обратио његов сународник саветујући му да не иде у камп, већ у хостел.

– Ту ћеш се лакше распитати како да се извучеш одавде – рекао му је он.

Н. Латковић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.