Посмртне остатке Павелића и Лубурића враћају у Хрватску? Шпанија усваја нови Закон о историјском сећању

Уколико Шпанија усвоји нови Закон о историјском сећању, гробнице усташких лидера из Другог светског рата, Анта Павелића и Вјекослава Макса Лубурића, можда ће бити измештене на мање познату локацију или враћене у Хрватску.

Павелић и Лубурић/Фото: Wikipedia

Откако су прошлог месеца дошли на власт у Шпанији, социјалисти су најавили промену закона везаног за оставштину Шпанског грађанског рата и некадашњег режима генерала Франциска Франка, који је трајао од 1939. до 1975. године.

Влада премијера Педра Санчеза инсистира на премештању Франкових посмртних остатака из маузолеја 45 километара северно од Мадрида, где се налазе кости некад супротстављених националиста и републиканаца. У парламент ће упутити предлог промене закона о историјском сећању донесеног 2007, кад су такође владали социјалисти. Тим законом признају се све жртве рата од 1936. до 1939. као и жртве послератне диктатуре до 1975.

Нова влада наводи да желе да то буде место сећања на грађански рат, а не величања диктатуре.

Социјалисти тврде да конзервативци протеклих година нису радили довољно на примени тог закона, па они сад инсистирају на отварању масовних гробница у потрази за несталима, траже оснивање “праве комисије за утврђивање истине” и позивају на уклањање и преосталих симбола Франковог режима, као и на кажњавање оних који се томе буду супротстављали. Тиме би се забраниле организације које величају и симболизују Франков режим.

Шпанска влада ће са локалног гробља тражити премештање посмртних остатака Вјекослава Макса Лубурића, једног од највећих злочинаца усташког НДХ, као и комаданта логора Јасеновац. Шпанија, неутрална током Другог светског рата је после рата пружила уточиште Лубурићу. Године 1969. у кући у Кархакенту усташки злочинац је убијен, убили су га агенти службе државне безбедности Југославије. Портали у Шпанији сматрају да ће се тражити и премештање тијела Анте Павелића, вође нацистичко – фашистичке творевине НДХ, који је 1959. године умро и покопан у Мадриду. Група за обнављање историсјског сећања, организација која подржава најављену реформу закона, сматра да би нови закон могао имати основа за премештање тела ратних злочинаца на нека друга места у Шпанији или њихово слање у Хрватску.

Шпанији доста Франка, али и Павелића

закон о историјском сећању
Фото: Printscreen

Пошто је гроб лидера НДХ постао место ходочашћа екстремне деснице, нове власти у Мадриду размишљају да његове остатке или преместе или врате у домовину.

Више од седам деценија после пораза фашизма и четири деценије од смрти каудиља, гробови франкиста и страних нациста који су на Пиринејском полуострву пронашли сигурну кућу за време Франциска Франка и даље су места ходочашћа.

Нове социјалистичке власти у Мадриду желе да стану на пут величању мрачне прошлости и зато раде на закону који ће одобрити ексхумацију како некадашњег шпанског диктатора, тако и његових „гостију”, пише информативни сајт Диарио. Међу страним нацистима који би могли бити измештени из својих гробова, сахрањени на мање упадљивим местима или послати у домовину јесу и лидер Независне државе Хрватске (НДХ) Анте Павелић и усташки официр и заповедник концентрационих логора Вјекослав Макс Лубурић.

Хитлер и Мусолини су помогли фалангистима (шпански фашисти) у грађанском рату (1936–1939), па је и Франкова диктатура после Другог светског рата помагала нацистима и фашистима, прихватајући их док су бежали од домаће и међународне правде. На Иберијском полуострву, они су често живели у миру и на слободи и умирали природном смрћу у дубокој старости. Павелић је прво побегао у Аргентину, али је на њега тамо покушано неколико атентата па се преселио у Шпанију, где је и умро 1959. у 70. години. Лубурић је стигао 1949. и добио нови идентитет. Под именом Висенте Перес Гарсија управљао је штампаријом у Валенсији, издавао проусташке часописе и водио борбу против социјалистичке Југославије све док га југословенска тајна служба није убила 1969.

Према писању шпанског портала, и Павелићев гроб у Мадриду и Лубурићев гроб у Валенсији јесу места окупљања екстремних десничара који одржавају сећање на усташка истребљења Срба Јевреја и Рома. Уколико Санчезова влада, која је под притиском и опозиције и коалиционих партнера око буџета, опстане и ако закон буде усвојен у скупштини, тела Павелића и Лубурића биће или измештена на мање видљива места или враћена у домовину.

Иако су били челници НДХ-а, обојица су рођена у БиХ, због чега би Шпанија можда покушала да их пошаље у Босну, али би то, како преносе регионални медији, покренуло нове спорове на Балкану и вероватно се неће догодити. Према писању хрватског портала Експрес, многи Хрвати су посетили Павелићев гроб у Мадриду, а међу познатим именима су фудбалер Давор Шукер, као и садашњи министар здравља Милан Кујунџић, који је тврдио да се тамо обрео из чисте радозналости.

Кад је реч о франкистима, споран је случај Гонсала Кеипа де Љана, генерала који је побио 50.000 људи за време грађанског рата, а чије тело почива у цркви у Севиљи, наочиглед верника и туриста. После вишегодишњих покушаја да се његово место измести, власти су, како је пренео лист „Паис”, коначно одлучиле да Де Љана преместе на гробље у близини базилике у којој је досад почивао.

закон о историјском сећању
Фото: Експрес.хр

А шта је с телом Франциска Франка? Санчез је обећао да ће Франко бити премештен из такозване Долине палих, комплекса који је каудиљо лично наредио да се сагради северно од Мадрида. Овај меморијални центар је заједничко гробље за војнике који су се борили на различитим странама у грађанском рату (верује се да тамо почива око 40.000 људи), због чега Франкови симпатизери наводе да је Ваље де лос каидос место помирења. Ипак, његови противници и Санчезова социјалистичка партија сматрају да је то у ствари меморијални центар подигнут у славу диктатора и једини маузолеј фашистичког лидера.

Долина палих је спорна и због тога што су је градили заробљеници који су се у грађанском рату борили на страни републиканаца. Једине обележене гробове имају Франко и оснивач партије фалангиста Хосе Антонио Примо де Ривера, сахрањени у цркви у склопу комплекса, док наоколо леже тела војника, ту премештена без знања и одобрења њихових породица.

Посебно је тешко наследницима ратника који су се борили на страни тадашње левичарске владе, а који почивају поред фалангиста па и поред самог Франка. Једна породица је тужила државу и добила спор, тако да је у Долини палих већ започела ексхумација. Санчезова влада подржава идеју да се утврди идентитет свих који ту почивају и да се породицама дозволи да рођаке преузму и сахране на гробљима. Премијер је обећао да ће и Франко бити измештен, мада се породица некадашњег диктатора томе успротивила. Циљ владајућих социјалиста је и да забране све организације које величају Франка, а да од Долине палих направе меморијални центар жртава франкизма.

ИН4С / Политика / Хронограф