БРУКА И СРАМОТА Јаснић преотео Универзитету и заставу Универзијаде – Лажни студенти се такмичили уз подршку Министарства спорта

Држава Србија се поштено обрукала на Европској универзијади у Коимбри јер је дозволила да у име Универзитета у Београду, домаћина следећих игара 2020, заставу те смотре преузме Синиша Јаснић, човек кога је та институција оптужила за злоупотребу њеног имена.

синиша јаснић
Фото: Промо

Разлог за овако тешку оптужбу крије се у чињеници што је Јаснић, смењени председник Универзитетског спортског савеза Србије (УССС), на игре у Португалију одвео спортске екипе које немају никакве везе с овом високошколском институцијом, иако их је представио под њеним именом. Због таквог непримереног понашања новоизабрана ректорка БУ Иванка Поповић одбила је да буде део српске делегације, о чему је обавестила Европску универзитетску спортску асоцијацију (ЕУСА) и Министарство спорта и запретила да ће због неовлашћеног коришћења имена од стране УССС затражити правну заштиту пред међународним и домаћим судовима.

синиша јаснић
Фото: В. Лалић / РАС Србија

И поред тако оштре реакције, Јаснић није имао моралних препрека да преузме заставу игара, чиме је прекршена пракса ове манифестације по којој ректор Универзитета као наредни домаћин то ради. Тако се наставила самовоља једног човека, који користећи печат УССС и новац ове организације, уместо универзитетских спортиста, води своје приватне екипе. Да је то тако, потврђује и пример дисквалификације кошаркашица које су наступиле под именом БУ. Фалсификовао је годину рођења једне такмичарке која притом није ни студент. Фалсификат је направио и код такмичара Владимира Трајковића, кога је пријавио као студента, иако је он полазник курса за тренера на нишком ДИФ. Његов идентитет проверавала је накнадно Арбитражна комисија јер је, поред нишког универзитета, представљао у првом делу такмичења и екипу у баскету Београдског универзитета. Да до дисквалификације не би дошло, злоупотребљен је печат нишког универзитета, па је курсиста представљен као студент.

– Највећа бламажа је ипак стигла на крају када је уместо представника БУ, који је домаћин наредних игара, заставу преузео Синиша Јаснић. То је таква иронија и брука, тим пре што су сви у Коимбри били упознати са писмом професорке Поповић, која је јасно организаторима ставила до знања да ова институција нема својих представника и да су све екипе које наступају под тим именом лажно представљене од Јаснића. Али за ову бруку није крив само он већ и они који су му то дозволили. Наиме, он је дозволу за такав поступак добио од Министарства спорта, с којим се консултовао око новонастале ситуације. Пошто је ректорка одбила да буде у Коимбри, морао је неко из ресорног министарства да дође и преузме заставу. Брука је настала јер није имао нико да представи БУ, па је све било доста тужно – објашњава извор “Блица” из српске делегације која је била у Коимбри. Он додаје да цео овај случај и понашање Јаснића заслужују посебну анализу надлежних.

– Недопустиво је да се занемари то што су универзитети одбили да сарађују са Јаснићем. Не може се човеку без легитимитета дати новац и одрешене руке да сам кроји судбину академског спорта. Нити су ишли најбољи студенти, а прва група је после два дана пута више сати чекала да уђе у собе јер УССС није уплатио котизације и трошкове смештаја. Министарство спорта је морало ванредно да уплатили пет милиона динара. И раздор је направљен у екипама – футстајлери су путовали авионом, а сви остали аутобусом – каже наш извор.

синиша јаснић
Фото: Блиц / РАС Србија

Мишљење професорке Поповић нисмо могли да чујемо до закључења броја, али јесмо студента проректора БУ Борјана Соковића. Он каже за “Блиц” да су сва дешавања у Коимбри бацила сенку на српски академски спорт.

– Зато треба да се преиспита ко је одговоран за то јер је недопустиво да се екипе формирају према личним афинитетима појединаца из УССС. Пре игара жалили су се студенти и декани факултета, а онда је морала да реагује и ректорка Поповић код организатора. Сви су је подржали у томе јер су отишли неки људи који нису студенти спортисти и понели су дрес Универзитета у Београду, иако то нису наши представници. И на крају, није достојно да човек који је направио све ове нерегуларности након свега преузме заставу институције чије је име злоупотребио – каже Соковић.

Позвао се на премијерку Ану Брнабић

Синиша Јаснић се након преузимања заставе обратио студентима, говорећи да то ради у име премијерке Ане Брнабић, чиме је још једном злоупотребио њено име, али том приликом није поменуо БУ.

– У име председнице Организационог одбора, премијерке Ане Брнабић и моје лично, желим да вам се обратим и кажем да нам је част што ћемо имати прилику да будемо домаћини наредних игара. Београд има 2,5 милиона становника, 200.000 студената, светски признате спортисте и доказан је као сјајан организатор. Као што је наша премијерка обећала, организоваћемо највеће игре до сада, са 25 спортова и три параспорта – рекао је Јаснић, цитирајући на крају Душка Радовића “Београд је наш онолико колико је ваш”.

Слађана Вукашиновић, Блиц