Откривена жена РУСКИ ШПИЈУН у амбасади САД у Москви? Несметано радила 10 ГОДИНА

Амерички контраобавештајни истражитељи открили су да је осумњичена жена руски шпијун радила непримећена у амбасади САД у Москви више од десет година.

руски шпијун
Фото: Илустрација

То преноси британски лист Гардијан.

Шпијуна, Рускињу, запослила је једна од америчких тајних служби и, како се верује, имала је приступ интернету и имејл системима преко којих је могла да дође до поверљивих материјала, укључујући распореде председника и потпреседника САД

Она је, према наводима Гардијана, радила за Тајну службу годинама пре него што је постала сумњива 2016. за време рутинске безбедносне провере коју су спровела два истражитеља из америчке Регионалне безбедносне канцеларије (РСО).

Они су утврдили да је имала редовне и неодобрене састанке са члановима главне руске обавештајне агенције ФСБ.

Лист Гардијан пише да је, по његовим сазнањима, РСО дао знак за узбуну у јануару 2017. године али да Тајна служба није покренула сопствену истрагу. Уместо тога они су одлучили да је тихо отпусте неколико месеци касније, могуће да би спречили непријатности које би то сазнање могло да изазове.

Један обавештајни извор рекао је за Гардијан да је та жена отпуштена прошлог лета када јој је Стејт департмент укинуо дозволу за приступ поверљивим подацима. То се догодило непосредно пре круга протеривања америчког особља од стране Кремља које је уследило после америчког увођење нових санкција Русији.

Наређење да се склони 750 америчких службеника из дипломатске мисије у Русији од 1.200 људи је, како наводи Гардијан, изгледа послужило као покриће за њено отпуштање.

Неименовани извор је рекао за Гардијан да Тајна служба покушава да сакрије њено шпијунирање тако што су је отпустили.

„Штета је већ направљена али виша управа Тајне службе није спровела никакву интерну истрагу да процени штету или види да ли је она регрутовала неке друге службенике да јој дају информације“, рекао је тај извор.

На питање Гардијана о томе да ли је спроведена истрага о тој жени и о њеном отпуштању, Тајна служба САД је покушала да умањи значај њене улоге, али није демантовала да је она била идентификована као потенцијална кртица.

Америчка Тајна служба је навела да нико од странаца запослених у амбасади ни у једном тренутку није у положају да има приступ информацијама везаним за националну безбедност.

Тајна служба је америчка савезна агенција која је део Министарства за унутрашњу безбедност и има више од 150 канцеларија широм света.

Откриће могуће кртице руског ФСБ-а међу њиховим запосленима у америчкој амбасади у Москви јако би нарушило њихову репутацију и могло би да има тешке последице за безбедност другог особља Тајне службе и оних које та служба треба да штити.

Гардијан наводи да је добио име осумњичене да је руски шпијун и податке о томе шта је радила у агенцији, као и да је покушао да је контактира, али да она није одговарала на позиве.

Бета