Дачић: Тај што живи у енклави давно је ПРЕСТАО ДА МИСЛИ да је то саставни део Србије

Не видим спремност Приштине на компромис када је у питању статус Косова, каже министар спољних послова Ивица Дачић, али истиче да и они имају нека „ограничења и морања“.

ивица дачић

Дачић је за ТВ Прва рекао да бољег времена за решење питања Косова неће бити. Према његовим речима, у наредних неколико месеци интензивираће се разговори за покушај проналаска трајнијег решења за статус Косова и Метохије.

Како каже, два су разлога за то: први је чињеница да је компромис потребан како се та тема не би деценијама задржавала, а други јер истиче мандат европским органима.

– Федерика Могерини, шефица европске дипломатије, ће морати да иде на изборе. То значи да се интензивира непосредни дијалог Београда и Приштине, али нема тог решења без сагласности великих сила – рекао је Дачић.

Када је у питању његов став о подели Косова, Дачић је подсетио да је о томе говорио  још пре десетак година.

– Разговарао сам о томе и са Добрицом Ћосићем, он ми је причао како је о томе говорио са Милошевићем и Ђинђићем. Ђинђић је говорио да имамо више могућности, конфедерације, а ако ништа не може, имамо поделу – нагласио је Дачић.

Додао је да се радовао када је председник Александар Вучић отворио унутрашњи дијалог, али тврди да није чуо ниједан други предлог.

– То сам ја рекао, то је моје мишљење. То није предлог странке, ни Владе. Ја сам то говорио десетак година, ја сам полазио од практичног решења. Ово решење је брзо могуће јер нема пресељења становништва – додао је он.

Дачић је рекао да није он тај који је отворио “Пандорину кутију” и додао да је, када је проглашена независност Косова, требало прогласити и независност Републике Српске. Он наводи да је говорио о разграничењу, и да није употребио термин подела.

– Које су то територије, никада ни о томе нисам говорио. Питајте народ на северу Косова шта мисли о томе. А Срби у енклавама на југу. Чему они припадају? Они припадају српској покрајини по нашем Уставу, а где је то у реалном животу… Тај што живи у енклави давно је престао да мисли да је то саставни део Србије – нагласио је Дачић.

Говорећи о позицији САД по питању Косова, Дачић каже да се она значајно променила, да раније нису хтели ни да слушају о компромису, а да су сада спремни за то.

– Спремни су за креативно решење, да се на то питање стави тачка или три тачке – рекао је Дачић.

Он је нагласио да не види спремност приштинске стране на компромис.

– Али, и они имају нека ограничења, имају нека морања. Што се мене тиче, нико из моје партије никад није био издајник, ја не желим да побегнем од проблема. Ја проводим сваки сат свог радног времена да вратим једну земљу да повуче признање Косова – нагласио је Дачић.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.