Дачић ОДВЕО Захарову У ГУЧУ, „о Србији и јелечету“ (ВИДЕО)

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова постаће почасни грађанин Гуче, где је стигла са министром Ивицом Дачићем.

захарова
Фото: ТВ Прва Printscreen

Она је пре пута у Гучу изјавила да се Србија и Русија очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом.

Захарова се раније састала са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем. Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна када је у питању проблем Косова.

Захарова о „разграничењу“: У Београду врло добро знају…

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна, преноси Спутњик.

Како се наводи, она је то истакла на питање да прокоментарише предлог разграничења као решење за проблем Косова и Метохије.

„То је посебно важно данас, ако се договори обезвређују. Врло је важно да будеш доследан у приступима и ставу и то се пре свега односи на руски став везан за проблематику Косова. То нису теоретска истраживања нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву. Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мењао. У Београду то врло добро знају“, навела је Захарова.

захарова
Фото: Screenshot

Она је подсетила и шта подразумева овај став.

„Проблем Косова је одавно постао међународни проблем. Разматрали смо га и у СБ УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. Наш приступ је такође утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије. И наравно, ми смо увек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш доследан став“, рекла је Захарова.

Захарова је прецизирала шта Русија неће прихватити.

„Ми нећемо прихватити лаж да је Косово одвојено од Србије на основу референдума. Неће проћи код нас ситуација кад ће нам причати вадећи само једну ствар, да је то јединствени пример у Европи. Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи.“