Римокатолички свештеници у Пенсилванији сексуално злостављали преко 1.000 деце – За многе случајеве ЗНАО ВАТИКАН

Најмање 1.000 деце, а могуће и много више од тога, злостављале су стотине римокатоличких свештеника у шест пенсилванијских парохија, док су виши званичници цркве то заташкавали, наводи се у извештају истражне пороте. Истину две године утврђивала велика порота која је написала извештај на 884 стране.

свештеници у пенсилванији
Фото: Pinterest

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро поводом извештаја велике пороте рекао да је римокатолички врх те америчке државе био упознат са случајевима сексуалног насиља над децом по црквама, али да је систематски штитио свештенике-педофиле. Нагласио је и да је за многе случајеве знао и Ватикан и да их је такође штитио

Изгледа да у добром делу Римокатоличке цркве ништа не успева тако добро као – свештеничка педофилија.

На том плану се нарочито прославило њених неколико (шест) епархија у америчкој савезној држави Пенсилванији.

Толико су били `успешни` да је њено државно тужилаштво пре две године формирало велику пороту која се позабавила њиховим `подвизима` и успела да заврши посао тек сада.

А утврдила је – и то унела у извештај написан на 884 странице текста да је више од 300 римокатоличких свештеника после 1950. године сексуално злостављало преко хиљаду малолетника!

Замислите: преко 1.000! А њих више од 300!

Па то су три целе чете у Оружаним снагама САД.

Да све буде још страшније, велика порота тврди да је стварни број злостављаних малолетника „много већи“.

Велика порота је признала да је делимично цензурисала сопствени извештај. Другим речима: да је ружно лице истине о свештеницима-педофилима у Пенсилванији још ружније него што је она изложила у свом извештају.

свештеници у пенсилванији
Последње заседање Велике пороте/Фото: Printscreen

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро поводом извештаја велике пороте рекао је да је римокатолички врх те америчке државе био упознат са случајевима сексуалног насиља над децом по црквама, али да је систематски штитио свештенике-педофиле.

Нагласио је да је за многе случајеве знао и Ватикан и да их је такође штитио.

Порота је саопштила да верује да би се „прави број“ злостављане деце могао мерити „у хиљадама“ будући да су неки записи изгубљени, а жртве превише уплашене да би иступиле. У извештају је наведено да је више од 300 свештеника злостављало децу током више деценија.

Државни тужилац Пенсилваније Џош Шапиро рекао је да је двогодишња истрага открила систематско заташкавање високих званичника цркве у Пенсилванији и Ватикану.

„Заташкавање је било софистицирано. И све време, што је шокантно, вођство цркве је чувало документе о злостављању и заташкавању. Ти документи, из парохијских ‘тајних архива’, били су кичма истраге“, рекао је Шапиро.

Као један од актера у заташкавању наведен је и кардинал Доналд Вирл, некада бискуп Питсбурга, а сада надбискуп Вашингтона. Вирл је у изјави навео да је радио „вредно, бринући за жртве и да би спречио будућа злостављања“.

свештеници у пенсилванији
Фото: Илустрација

Истражна порота је разматрала наводе о злостављању у парохијама које обухватају више од половине од 3,2 милиона римокатолика у Пенсилванији. Закључено је да је низ римокатоличких бискупа и других парохијских лидера покушао да заташкавањем заштити цркву од лошег публицитета и финансијских трошкова.

Већина педофила у римокатоличким мантијама неће, међутим, одговарати за своја злодела јер је највећи број „случајева“ – застарео. Власти Пенсилваније подигле су оптужнице само у случају двојице код којих није још дошло до застаревања.

Скандал са свештеницима-педофилима у Пенсилванији разгорео се још у време папе Бенедикта XVI.

Његов наследник Франциско њихове је `подвиге` назвао смртним грехом.

Извориште греха остало је нетакнуто иако је последњих година неколико римокатоличких прелата повезаних са случајевима педофилије у САД, Латинској Америци и Европи изгубило положаје или било присиљено на `добровољно повлачење`.

Бета / Хронограф