Упркос веровању многих: Стопа рађања на Косову у европском просеку, у Албанији ЈОШ НИЖА

0

Многи, не само лаици, сматрају да Албанија и, нарочито подручје Косова и Метохије, имају највишу укупну стопу фертилитета у Европи, што није тачно. Стопа рађања (фертилитета) означава број живорођене деце и требало би, за просту репродукцију, да у просеку износи 2,1 дете по жени, али тренутно у Европи, ако изузмемо Грузију и Турску, таквих земаља нема.

стопа рађања

Према подацима из 2016. највишу стопу фертилитета имају Француска (1,92 детета по жени) и Шведска (1,85), док су подручје Косова (1,66) и Албанија (1,54) на нивоу, па и испод европског просека!

На ове стопе фертилитета, у тексту објављеном на сајту „Макроекономије” „Српкиње и Албанке, статистика рађања у Европи”, указује економиста Мирослав Здравковић, објављујући и табелу „Евростата” с подацима за све европске земље.

Србија је с општом стопом фертилитета од 1,46 деце по жени при самом дну ове лествице, али то не изненађује, за разлику од поменутих подручја насељених претежно албанским становништвом.

стопа рађања

Јер, као што за „Политику” наводи демограф Горан Пенев, у Албанији је на почетку транзиционог периода (1990) општа стопа фертилитета била 2,96 деце по жени, а на Косову и Метохији 3,59, и по томе је то подручје било с највишом стопом фертилитета у Европи. Тада је само још у Македонији забележена стопа изнад два детета (2,06), док су на осталим подручјима бивше Југославије оне биле испод нивоа потребног за просту репродукцију (Хрватска 1,68, Србија 1,72…). Деведесетих година прошлог века у свим земљама у транзицији фертилитет је у паду, али реч је о тренду који је започет раније, примећује Пенев и наводи да је стопа рађања у Србији 2001. године била 1,58 (претходно је најнижа забележена 1999. године – 1,41), а у Албанији је истовремено доспела на 2,3 детета по жени. Података за Косово тада (од 1998. до 2010) није било, да би на попису 2011. на том подручју забележена стопа фертилитета 1,99 деце по жени. Исте године у Албанији је регистрована стопа 1,65, а 2016. године – 1,54. У исто време податак за Србију је 1,46, а за подручје Косова и Метохије 1,66 деце по жени. Дакле, на сва три подручја далеко испод стопе неопходне за просту репродукцију становништва.

Бранислав Радивојша, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.