Измишљају ВРАЋАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА како би СКРЕНУЛИ ПАЖЊУ С КОСОВА

Разматрамо да уведемо обавезни војни рок, не на годину дана, но на шест месеци или три месеца, рекао је председник Србије Александар Вучић.

обавезни војни рок
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Он је, пред новинарима на Аеродрому у Батајници, навео да се разматра могућност да се обавезни војни рок уведе за око три године, али, како је истакао, то зависи од више фактора, између осталог и од финансијских могућности.

„Разматрамо увођење војног рока како би држава имала могућности да превентивно делује на било кога ко би покушао да је безбедносно угрози“, нагласио је.

Према његовим речима, у плану је да војни рок траје од три до шест месеци а људи који би одслужили војни рок имали би предност у запошљавању у државним и јавним службама.

Додао је да се не плаши медијске кампање против евентуалног тромесечног служења војног рока, јер је народ довољно паметан да препозна добре намере и ко ради у његовом интересу.

Он је указао да је био критикован прошле године од неких медија што немамо једногодишњи војни рок, а данас, када каже да разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три месеца, говоре му да жели да уведе земљу у рат.

„До јуче сте говорили да су вам деца постала слабићи, јер немају војну обавезу. Ајде договорите се са собом шта хоћете од државе по питању КИМ, економије. Пошто сте говорили да је најважније питање раста, а сада када имамо највећи раст у Европи, онда ни то није важно“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да не брине о томе колику подршку има по питању решавања косовског проблема, јер, како је оценио, добри државници се не руководе тиме ко иде за њима, него колико ће учинити за свој народ.

Вучић је казао да га не брине то што га у решавању питања Косова и Метохије не подржавају припадници невладиних организација, политички опоненти, као и већина из Цркве.

„Не бринем за то колика ми је подршка, нисам тражио ниједно истраживање о Косову и Метохији. Они који су добри државници се не руководе тиме ко иде за њима, него колико дела ће учинити за свој народ“, казао је Вучић.

обавезни војни рок
Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић позвао је, после свечаности пријема два авиона типа МИГ 29 на Батајничком аеродрому, младе људе да се школују у војним школама и на војним институтима, где ће имати бољу будућност и боље услове за живот.

Вучић је говорећи о наоружању Војске Србије и борбеној готовости наше земље рекао да стање данас у односу на претходни период није за поређење, та је разлика огромна.

„То је сада небо и земља“, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да смо ове авионе добили од Русије, њихов ремонт и надградња је плаћена и урађена је у Србији.

Обишао је, каже, на Батајничком аеродрому још шест мигова на којима раде руски и српски стручњаци, значи, казао је, укупно осам који ће први пут летети на паради почетком новембра у Београду.

„Осморица српских пилота ће летети у српским миговима 29. Имамо ми и мигове 21, али то није за поређење“, рекао је Вучић.

Истакао је предлог, те рекао да се нада да ће Војска Србије то прихватити, да ови авиони добију назив по именима, како је рекао, јунака из периода НАТО агресије, а то су: Величковић, Ђурић, Радосављевић, Павловић…, свих оних људи који су дали своје животе.

„Данас су овде пуковници Крњајић и Јокић који знају у шта улазе, у коју машину и шта бране, шта штите и шта чувају, чувају грађане Србије, чувају нашу земљу“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан начелнику Генералштаба Диковићу, јер, како је рекао, имали смо један МИГ 29, данас имамо три у ресурсу, за 10-12 дана имаћемо шест, за најмање два месеца имаћемо девет, а најмање осам ће их летети почетком новембра на великом митингу који ће бити организован овде у Београду.

„Тиме показујемо колико је Србија ојачала, напредовала, колико је снажна. А у року од 12 до 14 месеци, платили смо и добићемо седам хеликотера МИ 34 и МИ 35, то су најбољи борбени хеликоптери… То је једна фасцинантна машина која ради огроман посао, а узимамо још три типа МИ 17, тзв. ‘ђавоље кочије’. И долази нам девет А145, а то је нешто сасвим друго. Нашој војсци је сада потпуно промењена крвна слика.“

Уз захвалност руском председнику Путину за, како је рекао, развој српских оружаних снага, али и Шојгуу, руским војницима и стручњацима, који заједно раде на борбеној готовости наше војске са нашим стручњацима, Вучић је казао да пре четири-пет година нисмо веровали и нисмо сањали да ће се наша економија тако опоравити и да ћемо данас имати такву снагу.

„Знам да људи када се говори о економији окрећу главу, али да није било тако данас не бисмо успели“, казао је председник.

Као добру вест је издвојиио то да је први пут стопа незапослености у Србији пала испод 12 одсто, те да очекује да ће и у наредним зимским месецима бити испод 13 одсто, што је, како је рекао, за те месеце такође нижа стопа.

„Али још ћемо морати да радимо да би људи осетили бољитак. Наша војска данас и пре нису за поређење, то је небо и земља“, истакао је и додао да је проблем, међутим, недостатак младих генерација.

„Имамо дивне људе, дивне момке, али нам недостају младе генерације. Имаћемо новца, али нам недостају људи зато ћемо их постицати већим примањама, која ће кренути већ крајем ове године, имаћемо изградњу станова за официре подофицицре и војнике, али ћемо морати да радимо на побољшању школског система и на привлачењу младих људи“, казао је председник.

обавезни војни рок
Вучић о обавезном војном року/Фото: Printscreen

Вучић је позвао младе момке и младе људе да се школују у војним школама и војним установама, где их чека боља будућност.

„Наша војска ће бити моћна и снажна крила Србије данас и моћи ће много јаче, озбиљније и снажније да чувају нашу земљу него што је то раније био случај.“

„Поносан сам на вас, драги војници, желим вам много успеха и много летова, у чувању нашег неба. Надам се да нећемо имати непријатеља, али и ако га будемо имали, надам се да ћете успети да им се одупрете“, рекао је Вучић.

Б92 / Бета / Танјуг