УЖАС У БЕОГРАДУ: Лазара и Дарка „покосио“ гас (ФОТО+ВИДЕО)

У стравичној несрећи у петак у Београду настрадали власник фирме „Емпекс“ Дарко Шукало (50) и његов запослени Лазар Благојевић (25).

емпекс
Фото: Игор Маринковић, Новости

У хаварији која се догодила у петак око 13 сати у депоу Народне библиотеке Србије, у Скерлићевој 1 у Београду, када је приликом испитивања система за противпожарну заштиту исцурио отровни гас, настрадали су Дарко Шукало (50) и Лазар Благојевић (25). Власник фирме „Емпекс“ и његов радник дошли су у ванредну контролу, али су се угушили под још неразјашњеним околностима.

Лекари Хитне помоћи покушали су да реанимирају несрећне раднике, али су на крају могли само да констатују смрт. Шукало и Благојевић су у преподневним сатима у зграду библиотеке дошли по уобичајеној процедури како би проверили исправност инсталација. Фирма „Емпекс“, у којој је Дарко био директор, а Лазар противпожарни инжењер, има уговор са библиотеком и једном у шест месеци обавља преглед система.

Према незваничним информацијама, двојица радника ушла су у собу у којој се налазе боце. У једном моменту из њих је исцурио гас. Да се нешто чудно дешава приметили су други запослени на пословима одржавања, који су осетили непријатан мирис. Тада је настала права паника у згради, а сви запослени и читаоци су муњевито напустили објекат.

– Припадници Сектора за ванредне ситуације одмах по дојави изашли су лице места са пет возила и 18 ватрогасаца спасилаца, а приликом претраге зграде пронашли су два мушкарца у бесвесном стању. Предати су Хитној помоћи и након покушаја реанимације, констатована је смрт двојице радника једне приватне фирме, који су највероватније радили пробу система за гашење пожара. Ипак, опасности по друге запослене није било – кажу у МУП.

Отрован гас почео је да цури, а радници који су се налазили у суседној просторији осетили су да допире чудан мирис.

– Пошто нису имали адекватну опрему, нису смели да уђу унутра, већ су позвали ватрогасце, који су потом ушли са маскама – прича један од запослених. – Како смо начули, када је то почело да цури, врата су се аутоматски затворила и сав ваздух је исисан. Због тога су настрадали.

емпекс
Настрадали Лазар Благојевић (25)/Фото: Приватна архива

Како препричавају људи који су се у моменту трагедије затекли у Народној библиотеци, међу њима је завладала паника јер су добили наређење да хитно напусте зграду.

– Нисмо знали шта се дешава, да ли је нешто експлодирало и да ли још постоји опасност – прича Милена В. – Касније смо сазнали да су радници настрадали.

Запослени у Народној библиотеци у петак су били у шоку. Њих неколико још у четвртак је осетило мучнину и имало симптоме сличне тровању.

– Чим смо осетили чудан мирис, у петак пре подне, буквално смо побегли из зграде – каже један од запослених у Народној библиотеци Србије. – Нико нам није рекао да идемо. Призор испред зграде је био језив, људи су лежали ошамућени, неки су били без свести и морали су да буду збринути у Ургентном центру.

Његова колегница каже да им је у петак око 13 часова речено да напусте зграду.

– Зачуле су се сирене. Плато испред библиотеке био је пун ватрогасних возила – каже она. – Корисници наших услуга изашли су на главни излаз. Нама нису дали, како су нам објаснили, због гужве, да идемо са те стране, па немамо праву слику шта се тамо догађало.

Иако су се у први мах појавиле информације да је трагедију изазвала боца која је експлодирала, како су у петак потврдили надлежни, експлозије није било.

емпекс
Супруга Дарка Шукала у сузама пошто је добила страшне вести/Фото: Игор Маринковић, Новости

– Завршене су токсиколошке анализе, али у суботу сигурно нећемо радити. Веома ми је жао што су се два живота угасила – каже, за Новости, Ласло Блашковић, директор НБС. – Ни корисници, ни запослени, нити библиотечка грађа, нису били угрожени. Фирма, која иначе контролише исправност система, дошла је у редовну контролу. И, нешто је, нажалост, пошло по злу!

На позив наше редакције фирми „Емпекс“, јавила се жена која се представила као Даркова ташта. Била је узнемирена и кратко прокоментарисала да је њена ћерка отишла у зграду библиотеке, јер су је позвали да дође. У том тренутку још није примила трагичну вест.

Супруга настрадалог Дарка стигла је брзо на место несреће, а у први мах окупљени нису смели да јој кажу шта се догодило. Уплакана жена, потом је ушла у зграду и идентификовала тело свог супруга.

Иначе, инцидент се догодио у просторији у којој се налази центар за противпожарну заштиту.

– Противпожарни систем је стар колико и зграда Народе библиотеке Србије – каже Блашковић, директор НБС. – Зграда је завршена 1972, а отворена 6. априла 1973. године. Од тада није било озбиљних улагања у инфраструктуру, депое и трезоре.

Запослени већ годинама упозоравају да је због дотрајалих инсталација, непроцењиво вредан књишки фонд препуштен на милост и немилост зубу времена. Иако је својевремено у велику реконструкцију зграде НБС уложено четири милиона и три стотине хиљада евра, најважније није урађено. Библиотека је 2011. добила модерне кафиће, столице од пуног дрвета тешке по четрдесет килограма, специјалне подне прекриваче ткане од најмодернијих влакана… а књиге су остале да чаме у неусловним депоима.

Убрзо пошто је 2012. изабран за директора НБС, историчар Дејан Ристић је упозоравао да због дотрајалих инсталација може доћи до хаварије са трагичним исходом.

– Рекли су ми да паничим, а ја сам преносио само оно на шта су упозоравали стручњаци којима је посао да се баве одржавањем система – каже Ристић за Новости. – Када је рађена делимична реконструкција, у периоду од 2007. до 2011. године, Влада није рекла шта би требало да се уради, већ је оставила руководству институције да одлучи. Уместо да су обновљени депои и трезори, који заузимају 14.000 квадрата, реконструисан је најмање битан део – кориснички сервис, површине oko 6.000 квадрата. Чињеница да је противпожарни систем стар 42 године, некога је требало да забрине. Упозоравао сам колико сам могао, али за кратко време, колико сам био на челу ове институције, нисам то успео да завршим.

Весић:Саучешће

И заменик градоначелника Горан Весић изразио је саучешће породицама настрадалих радника.

– Надлежни ће утврдити шта се заправо догодило – рекао је Весић. – Само желим да напоменем да је ово трећи инцидент у протеклих неколико дана. Апелујем на све који на било који начин долазе у додир са опасним материјама, да обрате пажњу.

Комшије у шоку

У стану у којем је живео настрадали Дарко Шукало, у Невесињској улици на Врачару, у петак није било никога. Комшије су за овај немио догађај чули од новинара и били су затечени информацијом о трагедији. Ни запослени у локалу који је издавао Шукало нису знали да је настрадао у Народној библиотеци.

– Ништа нисмо чули. Сад сте нас затекли. Страшно! Знамо да је он издавао овај простор, али нисмо га много често виђали овде – рекли су запослени у кафићу.

Затворена за читаоце

Током трајања увиђаја, у зграду није могло да се уђе, а читаоци нису могли да се врате по књиге који су приликом евакуације оставили. Како је стајало у обавештењу, библиотека ће бити затворена и у суботу.

емпекс
Министар Вукосављевић/Фото: Игор Маринковић, Новости

Вукосављевић: Овлашћени сервисер

Како се трагедија догодила биће познато по завршетку истраге – рекао је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, који је на вест о трагедији дошао у Народну библиотеку Србије.

– Та фирма је овлашћена да сервисира противпожарни систем, а ово је била ванредна контрола. Како сам сазнао, последња редовна контрола била је 22. априла, а следећа је требало да буде у октобру. Несрећа се догодила у малој просторији – изјавио је Вукосављевић.

Е.В.Н Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.