Хитлер, Гогољ или само обућа — Руске теорије о скривеном значењу нових „Пума“ патика (ФОТО)

Најновији модел спортске обуће популарне марке „Пума“ запалио је друштвене мреже у Русији, а бројни „детективи“ са интернета изнели су теорије о скривеном значењу патика, од тога да су ода Хитлеру, или светски познатом руском писцу Николају Гогољу.

пума
Патике су „пљунути“ Гогољ / Фото: Твитер

Патике „Адреналинска олуја“ изазвале су сумњу због свог имена зато што су познаваоци историје повукли паралелу са злогласним Хитлеровим олујним трупама. Поређење изгледа натегнуто, али теорија завере добила је још два додатна, јака „доказа“. Оснивач „Пуме“ Рудолф Даслер био је не само припадник нацистичке партије већ и ватрени присталица нациста. Други доказ је сама патика. Кад се погледа одозго, руб око прстију и језик подсећају на Хитлерову фризуру и бркове.

Све то је изазвало лавину огорчених твитова о патикама.

Један узнемирени посматрач, који тврди да је члан градске Думе у Москви навео је да патике садрже портрет одвратног нацистичко вође.

Други узнемирени корисник приметио је да је на патикама приказано „познато лице 20. века а није Чарли Чаплин“.

пума
Није Чарли Чаплин

Оптужбе су ублажене алтернативним тумачењима дизајна патика. Књижевности наклоњени Руси приметили су да црни обруб око прстију и језик патика приказују портрет славног руског писца Николаја Гогоља.

Али ту се не завршавају књижевна поређења. Неки су утврдили да патике представљају омаж америчком песнику и писцу Едгару Алану Поу.

Бура на друштвеним мрежама није довела до повлачења патика са полица у Русији, вероватно зато што се „Адреналинска олуја“ прави у разним бојама и дезенима, од којих многи не подсећају ни на шта.

Спутњик