БРИЉИРА У ЧАК ТРИ НАУКЕ Јован је из шестог разреда прешао директно у Математичку гимназију и САМО НИЖЕ НАГРАДЕ

0

Шта је потребно да се са 12 година већ постане математички геније? Таленат, упорност, учење, све то уз мало скромности чини се има млади Јован Милићев – већ чудо од детета.

јован милићев
Фото: О. Бунић, РАС Србија

Млади математичар Јован Милићев (12) остварио је ове године величанствен успех када је освојио три прва републичка места из предмета: математика, физика и информатика. Признања су чуду од детета у 12. години отворила врата престижне Математичке гимназије. Помало скромно, за „Блиц“ прича о свом успеху, али и истиче да није сам у томе – и његови брат и сестра похађају исту гимназију.

– Мени је веома драго што сам већ у седмом разреду уписао Математичку гимназију јер је у питању велика и озбиљна школа. По мом мишљењу најбоља у Србији, а и шире. Имао сам већ представу како је у гимназији јер су моји брат и сестра такође ишли у ову школу – прича нам Јован док корачамо ходницима његове нове школе.

Како каже, брат и сестра су му много помогли, али и родитељи Снежана и Драган, иначе уважени професори на факултетима.

– Пуно сам вежбао, али су ми највише помогли моји родитељи, наравно, велику помоћ су ми пружили и брат и сестра. То је све резултирало да на крају успем да освојим сва три признања – прича млади али озбиљни Јован.

Са осмехом на лицу одговара колико су родитељи поносни на њега због свега што је до сада постигао.

– Мислим да су родитељи веома поносни на мене, баш као и на брата и на сестру – наглашава Јован.

Он има један врло једноставан савет другој деци како да дођу до првих места на републичким такмичењима.

– Мој савет другарима је да се пуно учи и што више ради на задацима, а да ће касније доћи постигнућа – искрен је Милићев.

Свестрани дечак поред математике ужива и у музици, али се бави и спортом.

– Тренирам већ шест, седам година кошарку. Члан сам Кошаркашког клуба Рас и идем у музичку школу у којој свирам гитару. Уз све то практикујем часове енглеског. Мислим да је веома важна физичка активност, јер мора да се прави одмор од учења и рада на компликованим задацима – саветује млади математичар који ипак не може тек тако лако да буде сврстан у само једно занимање.

Јер од три науке у којима је бриљирао, Милићев највише воли информатику.

– У будућности бих волео да будем програмер, јер програмирање највише волим од свега – додаје он.

Из Основне школе „Уједињене нације“ из које је наставио пут гимназије, млади Јован добио је пуно речи подршке другара из разреда.

јован милићев
Срђан Огњановић/Фото: Митар Митровић, РАС Србија

– Било ми је супер у старој школи. Другари су ми увек честитали када бих освојио неко признање и са одушевљењем су прихатили мој прелазак у нову школу. Имао сам дивну разредну, наставницу физике која ми је пуно значила у школовању – наводи Јован.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић објашњава да је та установа основана да би најталентованији млади математичари попут Јована добили боље услове за свој рад и бржи напредак.

– Сигуран сам да ће се Јовану и његовим другарицама и друговима пружити много више него што је могуће у редовном систему образовања. Жалосно би било да најбољи математичари не дођу у нашу школу – истиче за „Блиц“ директор гимназије Срђан Огњановић.

Стипендије у иностранству

Ђаци Математичке гимназије углавном одлазе на студије екектротехнике и математике, а 10 процената ученика сваке године добије стипендију са неког престижног универзитета у иностранству.

– Велики број наших бивших ученика остаје у науци, имамо више од 500 доктора наука, други успешно раде у ИТ сектору, имамо инжењере, стручњаке за финансије, али и лекаре, редитеље, глумце… – истиче дирекотор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Ментори са факултета

Математички факултет сваке године уписују врхунски студенти међу којима су и кандидати из Математичке гимназије.

– Веома нам је драго када се ученици Математичке гимназије одлуче да школовање наставе на нашем факултету. То нам омогућава да наставимо да их подржавамо у школовању, као што смо их подржавали и током средње школе. Велики број наставника и сарадника Математичког факултета учествује у раду Математичке гимназије и посебно у раду у менторским одељењима. Већина професора математике у гимназији су наши бивши студенти, па сваки успех Математичке гимназије и њихових ученика доживљавамо и као наш велики успех – рекли су за „Блиц“ са Математичког факултета.

Лена Сладојевић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.