СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА НА МЕТИ ВАНДАЛА: Украли бронзаног Светог Ђорђа

Вандализован споменик руским и српским војницима на Калемегдану. Лопови су из унутрашњости гранитног крста одвалили скулптуру.

споменик руским и српским војницима
Споменик пре вандалског чина/Фото: Новости

Спомен-обележје руским и српским ратницима из Првог светског рата, које је свечано откривено 2014. године на Калемегданској тврђави у Београду, оскрнавили су вандали. Минулог викенда, непознати починиоци однели су бронзану бисту Светог Ђорђа, која је красила споменик. Лопови су из унутрашњости гранитног крста високог 2,7 метара одвалили и однели скулптуру Светог Ђорђа Победоносца, покровитеља руске и српске војске, извајану у бронзи, као подсећање на жртву коју су војници руског и српског народа положили за слободу.

Да бронзана фигура недостаје, први су приметили чувари београдске тврђаве, који даноноћно обилазе парк и споменике у њему.

– Чим су чувари приметили да фигура недостаје, обавестили су управу, а ми смо позвали полицију – истичу у ЈП „Београдска тврђава“, које је задужено за управљање овим утврђењем. – Могуће је да је фигура однета и дан-два раније. Полиција је обавила увиђај, видећемо какви ће бити резултати. Ово је велика крађа, можда највећа после крађе фигура голубова са фонтане „Буђење“ 2015.

Овај споменик подигнут поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата био је донација две руске друштвене организације – „Центра националне славе“ и Фонда „Андреј Првозвани“, граду Београду. Постављен је 2014. године, када га је освештао патријарх српски Иринеј уз саслужење представника патријарха московског и све Русије Кирила, његовог преосвештенства епископа кронштатског Назарија.

споменик руским и српским војницима
Оскрнављени споменик на Калемегдану/Фото: В. Данилов

Препродавци секундарних сировина оскрнавили су и овај монумент извајан у вечну славу српским и руским херојима, а посетиоци Калемегдана остали су у неверици у понедељак када су схватили да фигуре светитеља нема. Немо су посматрали удубљење у спомен-обележју, за које је надлежан Републички завод за заштиту споменика.

Калемегданска тврђава простире се на 52 хектара, а чува је нешто више од 50 радника обезбеђења у три смене. Ипак, толики простор не могу да контролишу, као ни многобројне споменике и бисте постављене широм парка.

Однели локомотиву стару 154 године

Недавно је из депоа Железничког музеја украдена локомотива непроцењиве вредности, стара 154 године, старија од „Железница Србије“. Уникатно шинско возило из музејске колекције украдено је са још неколико експоната из зграде која се налази испод моста Газела у центру престонице.

Новости