Фејсбук СПРЕМАН ЗА РАТ, командни центар већ формиран

Нова Фејсбукова „Ратна соба“ део је приче која значи још један ексер у ковчегу некада слободног или релативно слободног Запада.

ратна соба
Фото: Дадо Рувић, Ројтерс

У Менло Парку — ратна соба. Није игра речи. Дословно, у Калифорнији, у Менло Парку, седишту Фејсбука, од данас је активирана, ни мање ни више него „Ратна соба“ (War Room).

Служиће као „командни центар“, како је то објаснио директор у Фејсбуку, Самид Чакрабарти, руководилац менаџмента који се бави изборима и грађанским активностима. Захваљујући Ратној соби, та компанија ће, похвалио се он, моћи да доноси одлуке у реалном времену.

У том командном центру ће радити 20 стручњака различитих профила, од правника до ИТ стручњака, који ће, како је то пре неколико дана најавио Њујорк тајмс, са још 300 сарадника Фејсбука, имати за циљ да „лове“ лажне вести и уклањају лажне налоге, све што може негативно да утиче на бираче у САД који у новембру бирају Сенат и Конгрес, али и на председничке изборе у Бразилу почетком октобра.

Компанија је саопштила да је од октобра прошле године до марта ове блокирала 1,3 милијарде лажних налога. Систем је тестиран прошлог децембра, када су у америчкој савезној држави Алабами одржани избори за Сенат. Од тада је подешаван софтвер који ће своје пуне могућности исказати у Ратној соби.

У Фејсбуку кажу, опекли су се на прошлим америчким председничким изборима, 2016. године, када је Фејсбук платформа злоупотребљена, па не би да их опет ухвате на спавању. Тако је у обланду изборне безбедности у домаћој и у међународним кампањама, као и заштите информативних слобода грађана, умотана чињеница да је заправо слободи тог медија дошао крај.

Добар познавалац америчких прилика, политиколог Александар Павић, за Спутњик каже да је све то „део приче која значи још један ексер у ковчегу некада слободног или релативно слободног Запада.

Он у новој улози Фејсбука види наставак преузимања контроле над интернетом, поготово контроле над изборним процесом, зато што Трампова победа из 2016. године онима који управљају највећим друштвеним мрежама, на челу са Фејсбуком, не сме да се понови.

Све велике фирме које практично управљају интернетом, односно друштвеним мрежама, по сведочењу њихових садашњих, а поготово бивших запослених су, како каже, врло либерално и глобалистички настројене и већином гласају за демократе. Зато би да буду сигурни да преко интернета не могу да се понове такви „инциденти“ као 2016. Он подсећа да Трамп за победу добрим делом може да захвали доброј кампањи и преко Фејсбука и преко осталих друштвених мрежа.

„То да они неће да дозволе спољно мешање у америчке изборе, поготово не руско, само су изговори за стицање контроле над делом интернета како би били сигурни да могу да управљају тиме шта ће да се пропагира преко Фејсбука, а шта не. Руси се само користе као изговор да би овога пута победио онај који „треба“, то јест да би демократе повратиле већину макар у Доњем дому Конгреса“, мишљења је саговорник Спутњика.

ратна соба

 

Уколико би до тога дошло у Конгресу, то би вероватно значило покретање Трамповог опозива, сматра Павић.

Он Фејсбукову Ратну собу види као део исте приче где Велики брат полако над интернетом консолидује контролу. Подсећа да смо прошлог месеца, не само на Фејсбуку него и на Твитеру и Јутјубу, имали цензуру садржаја по нахођењу оних који воде те друштвене мреже са којих су скидане поједине емисије због наводног ширења говора мржње.

Коментаришући чињеницу да се Фејсбук у исто време жали на мешања у амерички изборни процес споља, а да у исто време најављује да ће и сам то управо радити током избора у Бразилу, саговорник Спутњика каже да је управо то оно што друштвене мреже раде у сарадњи са америчком државом свуда, креирајући тако јавно мнење.

„Један од саветника Фејсбука је Атлантски савет, НВО, односно тинк-тенк организација повезана са НАТО-ом већ 50 година. И они су ти који треба да саветују Фејсбук о томе како да филтрира свој садржај, ко је подобан, ко није. Иза Фејсбука опет се крије америчка ’дубока држава‘, Пентагон и војно-индустријски комплекс, а ми знамо да се они мешају у изборе у другим државама већ деценијама“, истиче Павић.

Фејсбук, као и Мајкрософт и Гугл су, практично, инструменти у рукама америчког војно-индустријског комплекса, глобалистичких структура који једноставно виде да им је уздрман поредак и покушавају на све начине да то спрече, оценио је овај политиколог.

ратна соба„И јако се плаше нових популистичких покрета, антиглобалистичких покрета и на све начине покушавају, под разним изговорима, а на првом месту је наводно, страно или руско мешање, да потпуно заокруже контролу и над медијима и над изборним процесом где год је то могуће“, истакао је Павић.

Мира Канкараш Тркља, Спутњик