Бели кит залутао у Темзу, прети му угинуће (ВИДЕО)

Бели кит примећен је како плива у реци Темзи. Први пут је уочен кад се кретао близу теретног брода у граду Гравесенд у грофовији Кент на југоистоку Енглеске, јављају енглески морски биолози, а преноси БиБиСи.

бели кит
Фото: Даниел Деме, ЕПА

Стручњаци сматрају да је кит вероватно залутао на ово подручје и да се можда налази у животној опасности те упозоравају грађане да му се не приближавају и да га посматрају само с обале.

Водитељка одељења за заштиту животне околине у Луци Лондон Тања Фери сумња да ће кит моћи да пронађе храну у Темзи.

„Бели китови се хране медузама и сличним животињама, а у реци Темзи нема много медуза. Оно чега је Темза, нажалост, пуна су пластичне врећице, а то би могло озбиљно да нашкоди киту. Надамо се да ће кит сам пронаћи пут према околини која је за њега прикладнија. Не би било добро да грађани одлуче да га спасавају“, изјавила је Фери.

Портпарол Друштва за заштиту китова и делфина, Дени Гровс, упозорава да се кит, који иначе живи на арктичком подручју, налази хиљадама километара далеко од свог природног станишта те моли грађане да га што мање узнемиравају и да му тиме омогуће, колико год је могуће, више простора за кретање, јавља ББЦ.

Подсетимо, 2006. године, пет метара велики северни кит угинуо је након што се насукао у реци Темзи.

Бели кит

Ова врста китова живи у арктичким и субарктичким водама северне полулопте, пре свега уз обале Канаде, Русије и Аљаске. Дуги су између три и шест метара, а тешки 400 – 1.000 килограма. Хране се искључиво животињском храном, главоношцима, шкољкама, раковима и рибама. Познати су по плавкасто белој или беж боји, због које су и добили име – бели кит.

Индекс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.