ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈТУЖНИЈА СЛИКА БЕОГРАДА? Малена девојчица сама на Теразијама са гитаром и ПОРУКОМ

0

Једна фотографија забележена у самом срцу Београда невероватном брзином се шири друштвеним мрежама. То је једна од оних која у нама истовремено буди бес, тугу и очај, слама срце и леди крв у жилама.

фотографија
Фото: Приватна архива

„Београд 29. септембар 2018… Теразије… Београд…“, стоји кратко у опису фотографије која је постављена на Твитеру.

Београђани који су се протеклих дана прошетали Теразијама нису могли, а да не уоче малену девојчицу предшколског узраста, не старију од пет година, са дечјом гитаром у рукама, која свирајући житељима престонице прикупља новац у картонску кутију.

У сцени која леди крв у жилама главни актер је пристојно обучена цурица уредно очешљане златне косе, која испред једног бутика са тужним погледом свира свој мали жичани инструмент. Испред ње је постављена картонска кутија на коју је наслоњен натпис: „Скупљам за храну“.

Остављена на милост и немилост улицама двомилионског града без ичијег надзора, ова цурица води најтежу животну битку, ону у којој тешко побеђују и они далеко старији.

Иако коришћење деце у сврху просјачења није неуобичајено на престоничким улицама, немогуће је не запитати се ко је овако мало дете пустио само на улицу, ко су родитељи који своју ћерку користе као вид зараде и каква је то судбина породице која је своје дете уместо на игралиште, послала да свира на улици.

фотографија
Фото: С. Р. Мркоњић, РАС Србија

Такође, не треба заборавити да је оваква радња строго кажњива законом, а још строже њено организовање. Наиме, свако ко организује просјачење или за то користи малолетне особе могао би да добије затворску казну до 60 дана. У исто време, законом је забрањено и остављање овако мале деце без надзора.

Случај пријављен Градском центру за социјални рад

Редакција „Блица“ је ступила у контакт са Градским центром за социјални рад покушавајући да нешто више сазна о овој девојчици и уједно подносећи пријаву о случају. Иако одговори нису стигли до закључења овог текста, социјални радници су обећали да ће у међувремену изаћи на терен и позабавити се овом девојчицом.

Главаш: „Најстроже осуђујем злоупотребу деце“

Вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш рекао је да је упознат са овим случајем.

фотографија
Дарко Главаш/Фото: Г. Бунић, РАС Србија

– Најстроже могуће овакве ствари треба санкционисати, иако је чињеница да је све више злоупотребе деце на улици, посебно социјално осетљивих група. Интензивно се ради са Комуналном полицијом и Центром за социјални рад, али најпре са Секретаријатом за социјалну заштиту који велике напоре улажу да се овакве ствари решавају – рекао је Главаш.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.