Невероватно ОТКРИЋЕ у центру Београда: Радници на Тргу републике пронашли темељ Стамбол капије из 1866. године (ФОТО)

За некога озлоглашена Стамбол капија из доба Турака, а за некога древно историјско здање, тек један обичан дан на градилишту подигао је прашину и дословно и фигуративно.

стамбол капија
Фото: РАС Србија

Радници су приликом реконструкције Трга Републике, на простору између Народног позоришта и споменика Кнезу Михаилу, скоро извесно пронашли темеље капије која је представљала један од четири излаза из града.

Заменик градоначелника Горан Весић данас је и званично обелоданио да је утврђено са великом сигурношћу да је реч о темељима Стамбол капије.

– У четвртак сам био у Заводу за заштиту споменика културе града Београда и стручњаци су ми рекли да је потврђено 99 одсто да су нађени бедеми остаци Стамбол капије. Ово је веома важно откриће. Град Београд се поноси својом историјом и ми ћемо сачувати овај локалитет, да грађани могу да виде бедеме. Радиће се измена пројекта реконструкције. Урадићемо откоп, а археолошки локалитет биће покривен стаклом. Поред ће се налазити информативна табла – рекао је Весић.

То, међутим, не омета наставак радова. Копање се врши прецизно и пуном паром, а грађевинске машине продиру све дубље у земљу.

Ископавања и анализе настављају стручњаци Завода за заштиту споменика културе и ти радови ће потрајати неколико дана.

На склопу градилишта на Тргу републике може се видети ограђени простор величине десет са пет метара, који је одвојен саобраћајном сигнализацијом и траком. На том месту у току су снимања георадаром, која би могла да реше енигму.

– Док се не изврши ископ и спроведе археолошко истраживање, не можемо поуздано тврдити шта је откривено – рекли су недавно  стручњаци из Завода за заштиту споменика културе.

Подсетимо, заменик градоначелника Београда, Горан Весић, прошлог петка на својој Фејсбук станици написао је да је посетио раднике који и викендом раде.

стамбол капија
Фото: Facebook

– Јутрос сам обишао раднике који раде на реконструкцији Трга Републике који вредно раде и суботом. Током реконструкције Трга Републике пронађени су остаци бедема за које се претпоставља да су остаци Стамбол капије. Ова капија, која се налазила негде између садашњег Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу била је вековима главни улаз у Београдску тврђаву. Срушена је по налогу кнеза Михаила 1866. године – стоји у Весићевој објави.

У истом обраћању путем друштвене мреже, он је додао да „уколико се докаже да су бедеми део Београдске тврђаве и Стамбол капије биће сачувани и изложени како би сви који долазе на Трг Републике могли да се упознају са овим периодом наше историје“.

Некадашња Стамбол капија налазила се на простору између данашњег Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу, а испред ње је било травнато поље.

– Подигнута је у доба аустријске власти. Легенда каже да је њену градњу наредио генерал Ернест фон Лаудон. У то време, последња линија одбране била је тврђава, као и ров који је окруживао Београд, назван Лаудонов шанац – рекао је за Ало! историчар Зоран Илић.

Према његовим речима, Стамбол капија је била најчвршће зидана од свих београдских капија.

– Изграђена је од тесаног камена и цигле, а имала је три улаза и просторије за смештај стражара. Средишњи улаз служио је за пролаз запрега, а два бочна за пешаке. Од капије су водила два пута, један ка Теразијама, а други према Ташмајдану и Палилули – објаснио је Илић.

Озлоглашена код Срба

Требало би напоменути да Срби по злу памте Стамбол капију.

– Турци су надомак капије кажњавали непослушне Србе тако што су их мучили и набијали на колац. Из тог разлога, срушена је у пролеће 1866. по наређењу кнеза Михаила – закључио је Илић.

Телеграф / Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.