Ђукановић се састао са Папом

Председник Црне Горе Мило Ђукановић у званичној је посети Светој Столици. Он се у Ватикану састао са поглаваром Римокатоличке цркве, Папом Франциском.

мило ђукановић
Фото: Бета / АП

Како је саопштено из Ђукановићевог кабинета, посета црногорског председника Ватикану је потврда одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске корене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886.године.

„Црна Гора је после обнове државности, препознатљива као земља која посебну пажњу придаје очувању и развоју међунационалних односа и верској толеранцији, сарадњи и солидарности. Црна Гора је обновила односе са Светом Столицом и кроз Темељни уговор, који регулише најважније сегменте билатералних односа и статус римокатоличке заједнице у нашој земљи“, наводи се у саопштењу.

мило ђукановић
Фото: Бета / АП

Сусрету на највишем нивоу, подсећају, претходила је и недавна веома успешна посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Црној Гори.

Председник Ђукановић се у Апостолској палати сусрео прво са Папом, а затим и са државним секретаром Паролином.

мило ђукановић
Фото: Бета / АП

После посете Ватикану Ђукановић ће посетити и седиште Сувереног Витешког Малтешког Реда, са којим је Црна Гора успоставила дипломатске односе 2006. године, где ће домаћин бити фра Ђакомо Дела Торе дел Темпио ди Сангвинето, Велики Мајстор Малтешког Реда.

Ђукановић: Нема сумње да је Москва умешана у покушај терористичког напада

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је у интервјуу за италијански РАИ, казао да нема никакве дилеме да су руски држављани били умешани у покушај терористичког напада у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, преноси ЦдМ.

Нагласио је да Русија има своје интересе и покушава их реализовати утолико агресивније уколико препозна више слабости у европској породици.

– Мислим да је јако важно да Европа сачува своју визију пуног уједињења, да сачува визију интеграције Западног Балкана, да на тај начин помогне Балкану да усвоји европски систем вредности и да затвори простор за уплив неких трећих политика које су супротстављене европском систему вредност. Ја тако видим оно што се догађало у Црној Гори и оно што се догађа на неким другим европским просторима. Дакле, ваљда никог не изненађује ни то што Русија негира умешаност својих људи. Видели смо данас да се та прича понавља у случају Скрипаљ у Великој Британији. Наспрам тога и у Црној Гори и у Великој Британији стоје аргументи велики као град. Дакле, нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у то што се догађало у Црној Гори и нема никакве сумње да су то људи са легитимацијама одређених државних служби. Тиме сам Вам дао и одговор колико можемо веровати супротним аргументима који се могу чути на ту тему – истакао је он одговарајући на питање да ли верује председнику Русије Владимиру Путину.

На питање како је реаговао на изјаву председника САД-а Доналда Трампа везано за Црну Гору и НАТО и да ли га је то изненадило Ђукановић је нагласио да сматра да не треба одговарати на тај део интервјуа председника САД-а “зато што смо веома свесни и веома захвални на томе што нам је Америка јако помогла у континуитету, и у времену када је тебало очувати стабилност и мултуиетнички склад у Црној Гори, када се требало одупрети Милошевићевој агресији, тако и у периоду када је требало реализовати реформе и на тај начити створити претпоставке за улазак у НАТО.”

мило ђукановић
Фото: europarl.europa.eu

– Уз европске државе чланица НАТО-а, наравно улога Америке је заиста била пресудно важна у брзој трансформацији Црне Горе до оног нивоа усвојених стандарда који су нам обезбеђивали чланство у НАТО. Зато мислим да је за нас много важније од тога да америчко друштво и америчка државна политика заиста Црну Гору сматра озбиљним партнером. Нисмо ми то добили на поклон. Ми смо статус поузданог партнера завредели у оном периоду када је Балкан био у самом врху агенде америчке спољне политике у време председника Била Клинтона. Тада је изграђено наше поуздано партнерство, то се партнерство цени на вашингтонској адреси без обзира на ову или ону изјаву и то је нешто што нас уверава да ћемо ми наставити да и даље градимо поуздано партнерство на билатерарној равни и у оквиру НАТО-а – навео је он.

Коментаришући ситуацију на Косову, црногорски председник је казао да је стање у региону оптерећено тим и са још два проблема која су „пренета из времена кризе бивше Југославије“.

– Поред стања у односу Београд-Приштина, ту је и проблем Босне и Херцеговине и Македоније. Наш интерес је да сва та питања, по могућности, што пре буду затворена квалитетним и што дуже одрживим (решењима). Ми снажно подстичемо лидере у Београду и Приштини да истрају у преговорима под покровитељством (представнице ЕУ за спољну политику и безбедност) Федерике Могерини и дођемо до решења које ће значити затварање тешког историјског проблема у односима Србије и Косова – рекао је Ђукановић.

Он је упозорио да је у трагању за тим решењем важно познавати специфичне проблеме региона Западног Балкана.

– Не треба ићи ка решењима која могу угрозити увек ровиту балканску стабилност – оценио је Ђукановић.

РТЦГ / Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.