Ванбрачна деца имају право на породичну пензију

Удовица, која се надала да ће после смрти супруга бити једини наследник његове пензије, у неверици што новац мора да дели с његовом ванбрачном децом и што ће јој уместо 100 одсто припасти само четвртина пензије.

удовица
Фото: Илустрација

Супруга, која је остала недавно без супруга, а која испуњава услове за породичну пензију, јавила се ових дана редакцији зачуђена што ова примања покојника мора да дели с његовом децом из ванбрачних веза. Каже да је само с њом био званично у браку, па јој није јасно како тај новац припада и другима, будући да и сама с мужем има двоје заједничке деце.

– Деца су ми још у средњој школи и колико знам имају право да до 26 године примају породичну пензију, ако су на редовном школовању. Будући да сам рачунала да ће комплетан износ супругове пензије бити довољан и за децу и за мене, хтела сам да поднесем захтев за превремену старосну пензију. Када су ми се, међутим, јавила и остала ванбрачна деца покојног супруга, схватила сам да та његова пензија мора да се дели на све нас, и да прекидом посла нећу имати могућности да сама одшколујем децу. Не знам да ли се породична пензија односи и на мајке те деце, иако су били у ванбрачној вези, пита ова читатељка која се јавила нашем лицу у неверици да није једини наследник.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање кажу да нема изненађења, и да је према одредбама Закона о ПИО, основ за остваривање права на породичну пензију искључиво брачна заједница. Ванбрачни супружници не могу да остваре право на породичну пензију у Србији, без обзира на то колико је ванбрачна заједница трајала. Међутим, ово правило не важи за децу рођену у ванбрачној заједници – она су у својим правима потпуно изједначена са децом рођеном у браку.

Проценат пензије се одређује према броју чланова породице који имају право на ту пензију – за једног члана 70 одсто, за два 80, три 90 процената, за четири или више чланова 100 посто. У конкретном случају, ако би породична пензија била одређена за четири члана, удовици би припадало 25 одсто од пензије. Истовремено удова стиче право на породичну пензију ако је до смрти брачног друга навршила 53 године живота.

На питање да ли мора одмах да се пензионише, или може да настави да ради и да поднесе захтев за породичну пензију тек када одлучи да иде у пензију, у ПИО кажу, да удова може да настави да ради и да поднесе захтев за остваривање права на породичну пензију када то буде одлучила.

Ако испуњава законом прописане услове за остваривање овог права, решењем ће бити утврђено право на породичну пензију, без исплате пошто је у осигурању. Када престане са радом успоставиће јој се исплата породичне пензије по том решењу. Треба напоменути да корисници породичне пензије могу да буду радно ангажовани само по уговору о делу и ауторском уговору.

Од првог јануара 2015. године корисницима породичне пензије, који обављају послове по уговору о делу, ауторским уговорима, неће бити обустављена исплата пензије, под условом да износ остварене уговорене накнаде на месечном нивоу не прелази износ најниже основице у осигурању запослених, важеће у моменту уплате доприноса.

Ако се корисник породичне пензије запосли, или региструје самосталну делатност, обуставља му се исплата породичне пензије, наглашавају у ПИО. Исплата се обуставља са даном почетка запослења, односно даном пријаве на осигурање. Кориснику породичне пензије, кад се запосли, не престаје право на породичну пензију, већ се само обуставља исплата пензије за време трајања запослења односно обављања самосталне делатности.

Упитани шта у случају да се она поново уда, да ли има право да настави да прима пензију покојног супруга, у ПИО одговарају, да удовице или удовци не губе право на породичну пензију уколико склопе нови брак.

Јасна Петровић Стојановић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.