Китаровић: Не знам како се Вучић осећа, али ја сам разочарана

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је разочарана што није постигнут напредак у разговорима са Србијом о решавању проблема несталих, као и да од тога зависи њена званична посета Србији.

колинда грабар китаровић
Фото: Д. Божић/РАС Србија

– Не знам како се осећа господин (председник Србије Александар) Вучић, али ја се лично осећам разочарано што није постигнут напредак у решавању питања несталих особа. Наши лични изасланици, господа (Ивица) Вркић и (Веран) Матић, посебно се труде. Надам се да ће њихови напори уродити плодом, али за то је потребна и сарадња институција – рекла је Грабар Китаровић у интервјуу за штампано издање сплитске Слободне Далмације.

Она је казала и да пре било какве службене посете Србији жели „битан напредак“ у проналажењу несталих особа јер јој је то питање веома важно.

– Осећам дубоку одговорност према њиховим породицама, дубоко саосећам с њима и, верујте ми, понекад ми је непријатно, када разговарам са њима, зашто нисмо постигли помаке. Учинићу дословно све што је у мојој моћи у проналажењу несталих – рекла је хрватска председница.

Она је казала да покушава да реши сва отворена питања са суседним државима, чак и она која нису у њеној надлежности.

– С тим циљем, позвала сам председника Вучића да посети Хрватску, како бисмо кренули у решавање отворених питања. Колико год је критика било, и колико год је реторика у међувремену повремено бивала бизарна, морате признати да је после посете било и помака. И кад је реч о позицији хрватске заједнице у Србији, као и српске заједнице у Хрватској – закључила је Грабар Китаровићев.

Она је рекла да ће и ове године отићи у Вуковар на обележавање Дана сећања на жртве Вуковара 1991. године и 21. годишњице уласка јединица некадашње ЈНА у тај град, да неће давати изјаве и да ће се поново појавити у „зенгама“.

– Нека људи говоре, нека жртве говоре, а ја ћу доћи у тишини, у „зенгама“, што није никаква провокација, него је то моје дубоко поштовање према свим младићима и девојкама, према свим људима који су бранећи Вуковар одбранили Хрватску – рекла је Грабар Китаровићева.

Упитана да ли јој смета што су се многи током 73. заседања Генералне Скупштине УН бавили одећом коју је носила, Грабар Китаровић каже да није ни сањала да се тако нешто може догодити.

– Чињеница је да рецимо лани, кад је премијер (Андреј) Пленковић био у УН, нико није коментарисао ни његову фризуру, ни боју кравате, ни одело. А у мојем случају се говори о естрадизацији. Да, волим да запевам, и не знам шта је лоше у томе. Неки су волели да свирају клавир. Свако има своје афинитете, али загледајте се у супстанцију, садржај, одрађени посао, а не у форму – рекла је она.

Говорећи о Хрватској, он је рекла да су неопходне одлучне реформе, макар и по цену губитка избора, и додала да је неопходна стратегија развоја за коју се мора постићи консензус свих политичких странака.

Она је казала и да је превише времена изгубила бавећи се „углавном проблемима „Агрокора“, као и да се стекао утисак да су неке друге реформске могућности пале у други план, преноси Хина.

Грабар Китаровићева рекла је и да верује да ће, ако се одлучи да се поново кандидује за председника Хрватске, имати подршку ХДЗ-а.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.