Подгорица добила ИСЛАМСКИ РАДИО, ево шта значи његово име

Исламска заједница у Црној Гори и медреса „Мехмет Фатих“ покренули су прошлог месеца исламски радио Фатих, који је три године након што је добио фреквенцију сада и званично почео са емитовањем програма, јавља Анадолија.

радио фатих
Фото: Робин Робоков/Flicr

Исламска заједница у Црној Гори и медреса „Мехмет Фатих“ покренули су прошлог месеца исламски радио Фатих, који је три године након што је добио фреквенцију сада и званично почео са емитовањем програма, јавља Анадолија.

Радио Фатих, који се налази на фреквенцији 92.5 ФМ, засад се може слушати само на територији Подгорице, а план менаџмента радија јесте да до половине наредне године буду постављени пријемници у свим градовима где живе муслимани у Црној Гори.

Директор радија Фатих Енис Бурџовић у разговору за Анадолију истиче да је радио још 2015. године добио фреквенцију.

„Од тада је све ишло у правцу опремања студија и прибављања аудио-материјала. Прошлог месеца смо почели са емитовањем програма. Засад се наш програм слуша само у Подгорици, али је предвиђено још седам предајника, односно седам локација. Покрићемо већину подручја Црне Горе где живе муслимани“, каже Бурџовић.

Он истиче да циљани слушаоци радија „Фатих“ нису само исламски верници, него сви грађани Црне Горе.

„Јер смо као мисију радија дефинисали да се разбију предрасуде. Мисија радија јесте да представи ислам у светлу средњег пута, онога што ислам у суштини јесте, једна мирољубива религија, која поштује човека и светост човечјег живота и његовог достојанства“, поручује Бурџовић.

Говорећи о имену радија, он каже да су се за име Фатих одлучили из два разлога.

„За име Фатих одлучили смо се јер радио делује у окриљу медресе ’Мехмет Фатих‘. Такође, ’фатих‘ у неком језичком значењу представља отвореност. Прва сура у Курану се зове Фатиха, она која отвара Божју реч. Ми се надамо да ће се кроз мисију радија ’Фатих‘, кроз његову улогу и слушаност, отворити многа поља разумевања“, истиче директор радија Фатих.

Он још каже да је радио у периоду експерименталног програма, али да се већ сада могу чути тематска предавања сопствене продукције.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.