Француска истражује „умешаност Русије“ у протесте „жутих прслука“ – Руси: То су клевете

Француски министар спољних послова Жан Ив ле Дријан изјавио је да Генерални секретаријат за одбрану и националну безбедност Француске истражује наводну умешаност Русије у протесте у земљи.

умешаност русије
Фото: Кристијан Хартман, Ројтерс

„Чуо сам те гласине… Хајде да видимо резултате ове истраге. Нећу судити о нечему док се не утврде чињенице“, рекао је Ле Дријан.

Према његовим речима, постоје питања о којима се ставови Француске и Русије разликују, али постоје и питања у којима су ставови две државе слични, као и питања у којима земље раде заједно.

Наставак смешног тренда

Сумње у умешаност Москве коментарисали су посланици оба дома Парламента Русије.

Тако је заменик председавајућег Одбора Државне думе Русије за међународне послове Алексеј Чепа изјавио да је истрага која је започела у Француској наставак тренда оптуживања Русије за све проблеме.

„То је смешно. Са друге стране, већ цео свет схвата да је то лакрдија“, рекао је Чепа за Спутњик.

Председавајући Одбора Савета Федерације за међународне односе Константин Косачов је приметио да се Француска потчињава провокаторима из Лондона и Кијева.

„Сматрам да ова врста реакције представља испољавање непоштовања сопственог народа и очигледног непознавања правих разлога за раст протестних расположења у француском друштву“, рекао је сенатор.

Косачов је напоменуо да се повећала „светска ’лига губитника‘ који своје грешке и пропусте приписују Русији“.

Раније је лист Тајмс саопштио да се на Твитеру појавило стотине налога наводно повезаних са Русијом, на којима је свакодневно објављивано више од 1.500 порука како би се „повећао обим уличних протеста“ у Француској.

Лист је навео да су налози „ширили дезинформације користећи фотографије рањених демонстраната са других протеста како би преувеличали чињенице о окрутности француске полиције“.

Масовни протести покрета „жути прслуци“, који се боре против повећања цена бензина, почели су у Француској 17. новембра. Масовне протесте прате нереди и сукоби демонстраната с полицијом, паљење аутомобила, ломљење излога продавница и банака.

Русија је више пута одбацивала оптужбе за мешање у унутрашње послове и покушаје мешања у ситуације у различитим земљама.

Спутњик