Вучић НЕЋЕ РУСЕ у преговорима о Косову

Председник Србије Александар Вучић огласио се поводом предлога Ивице Дачића да се у преговоре Београда и Приштине укључи и Москва.

председник србије александар вучић
Фото: Танјуг

Подсетимо, шеф српске дипломатије је у изјави за Спутњик рекао да би Србија могла званично да затражи укључивање Русије у преговоре Београда и Приштине уколико се у тај процес у наредном периоду директно укључи Америка.

Председник Вучић се на конференцији за новинаре са Милорадом Додиком осврнуо на ову иницијативу.

„Бар десет пута сам разговарао с Путином о КиМ, први пут у Сочију. За компромисно решење сам имао његову подршку, питаћу га и у јануару. Имамо разговоре под окриљем ЕУ, а велике силе изражавају своје жеље. Нема потребе за додатним преговарачима, јер је суштина да се договоримо с Албанцима. Не могу да га наметну ни Американци, ни Руси ни Европљани ни нико други. Наравно да је САД на страни Албанаца, јер су признали Косово“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да не жели да буде доносилац лоших вести, јер жели компромис.

„Не желим да мајке брину да ли ће им деца кад напуне 18 година да иду у ров“, рекао је Вучић.

Подсећамо да руски медији однедавно инсистирају на неопходности повратка Москве у директно учеће у преговорима о Косову. Тако је нпр. директор московске невладине организације „Балкански центар за међународну сарадњу“ Виктор Колбановски у аналитичком тексту за руски политички портал Regnum нагласио да су најновији контакти Русије с обема странама косовског конфликта (Србијом и косовским Албанцима) објективна последица јачања међународног утицаја Русије, између осталог, и у стратешки важном за Москву балканском региону.

„Неопходност повратка Москве директном учешћу у преговорима о Косову повезана је, такође, с тим што је посредничка улога ЕУ у дијалогу Београда и Приштине дискредитована и наставља да се деградира.

Потпуно је очигледно да спољнополитички ресор Европске комисије не може самостално да изађе на крај с мисијом регулисања косовског питања, која му је поверена Резолуцијом Генералне Скупштине УН-а од 9. септембра 2010. године“, написао је Колбановски.

– МИП Русије, који координира спровођење јединствене спољнополитичке линије Руске Федерације саопштава: ”Руска позиција поводом Косова остаје непромењена и ослања се на међународно-правне оквире, фиксиране у Резолуцији СБ УН 1244″.

Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да буде одобрено од стране СБ УН и да буде реално изводиво“, додао је руски експерт.

Спутњик / Хронограф