ХАОС У БАЊАЛУЦИ Ухапшени родитељи Давида Драгичевића, у току претрес њихове куће, сукоб окупљених и полиције (ФОТО, ВИДЕО)

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су привели Давора Драгичевића, а недуго затим на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић, потом и народни посланик Драшко Станивуковић и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а, као и бивши посланик Адам Шукало. У међувремену је дошло и до инцидената, један грађанин је кренуо на полицију, више њих га је хапсило, због чега је дошло до нагуравања полиције и грађана.

привели давора драгичевића
Фото: РАС Србија

Инспектори Полицијске управе Бањалука управо су дошли пред кућу Давора Драгичевића. Српскаинфо сазнаје да је издата наредба да се претресе кућа.

Испред куће су Давидова мајка Сузана Радановић и адвокат Предраг Толимир.

привели давора драгичевића
Претрес куће породице Драгичевић / Фото: Никола Морача, РАС Србија

Сузана тражи да нико од полицајаца не улази сам у собе, но искључиво у пратњи ње или адвоката.

Инспектор се куне да нема разлога да сумња у било шта.

привели давора драгичевића
Паук служба одвози Даворов ауто / Фото: Дејан Божић, РАС Србија

На трг је стигао и паук да носи Даворов ауто, а у међувремену су полицајци правили кордон. Грађани негодују, али аутомобил управо одвозе.

Један полицајац је повређен, задобио је огреботине по глави. Тражи се да дође Хитна помоћ.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Сергеј Трифуновић: Хапсите човека којем сте убили дете

Познати српски глумац Сергеј Трифуновић огласио се на твитеру поводом хапшења Давора Драгичевића, иронично честитајући српском члану Председништва БиХ, Милораду Додику на демократији.

– НКВД ради добрано у Републици Српској. Ухапсили сте човека који протестује јер сте му убили дете. Браво за Додика, браво за демократију – навео је Трифуновић на свом Твитер налогу.


Потврђено у полицији: Давор Драгичевић ухапшен јер се није одазвао на позив за саслушање

Бањалучка полиција јутрос је ухапсила Давора Драгичевића због сумње да је починио кривично дело угрожавање сигурности.

– Лишење слободе уследило је услед тога што се Д.Д. није одазвао у време када је, ускладу са законом, позван у службене просторије ради испитивања на околности за које се сумњичи. Том приликом полицијски службеници су у складу са законом применили средства силе. На његов захтев, указана му је лекарска помоћ у Универзитетском клиничком центру РС где је од стране надлежних лекара констатовано да нема повреда – саопштено је из ПУ Бањалука.

Из полиције је речено да је због почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру и Закона о јавном окупљању, те документовања кривичног дела, одређене особе су доведена у службене просторије.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

– Све мере и радње предузимају се у координацији и под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука – речено је у полицији.

Драшку Станивуковићу и Браниславу Бореновићу стављене лисице на руке

После Давора Драгичевића и Сузане Радановић, оца и мајке убијеног Давида, те бившег посланика Адама Шукала, на Тргу Крајине ухапшени су и Драшко Станивуковић народни посланик и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Драшко је рекао да је ово безакоње.

– Хапсе људе који су остали без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих – поручио је Драшко, који је дошао на Трг Крајине како би пружио подршку грађанима који протестују због хапшења Давидове породице.

Драшко је рекао да је ово безакоње. Хапсе људе који је остао без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

– Ово је кап која је прелила чашу. Вечерас морамо сви изаћи у 18 часова на Трг Крајине. Морамо до краја да будемо уз ове људе. Ја се никог не бојим – рекао је Станивуковић, после чега је пресекао полицијску траку.

Он је рекао грађанима да узвикују “Правда” за свечано отварање, а после тога је ухапшен.

Бранислав Бореновић / Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Бореновић је изразио негодовање због овог поступка полиције и покушао да спречи одвођење Станивуковића, после чега је и он ухапшен.

Иако су грађани покушали да спрече хапшење, а Драшко је пружао отпор, умешала се Јединица за подршку МУП-а РС и одвела Станивуковића и Бореновића.


Огорчени грађани су блокирали саобраћај, а полиција је наставила да хапси. Грађани су убрзо после тога дозволили да се саобраћај одвија нормално.

Опозициони политичари уз породицу Драгичевић

Бранислав Бореновић, лидер ПДП поново је позвао све људе који контролишу институције да под хитно зауставе “овај прогон људи”.

– Позивам да људи својом вољом дођу и изразе своје ставове мирно и достојанство. Позивам и полицију да схвати да су овде деца и родитељи и да не примењују силу. Заиста, ово је један врло тежак моменат у којем разум треба да победи. Људи у великом броју треба да кажу: “Зауставите прогоне”. Нико не може зауставити захтеве за истином. Кажу да је речено да ће се на Тргу Крајине у 12 часова нешто чистити, овде се нема шта чистити. Овде је чист народ – поручио је Бореновић.

Бореновић је још једном позвао да све буде мирно и достојанствено и затражио да се ухапшени пусте.

– Нико не може забранити грађанима да се окупљају – нагласио је он.

Са њим се слаже и председник СДС-а Вукота Говедарица.

– Хапшење родитеља Давида Драгичевића и насиље које данас полиција проводи над групом Правда за Давида представља чин институционалног прогона особа које траже само истину и правду – поручио је Говедарица.

Он је позвао надлежне институције да сместа пусте на слободу све приведене из групе Правда за Давида и да се прекине атмосфера линча коју режим проводи.

– Зар је угрожавање безбедности тражити истину о убиству Давида Драгичевића? Где, када и чију безбедност је угрозио Давор Драгичевић? Ухапсите Давидове убице и њихове саучеснике а не родитеље који траже истину за своје убијено дете” – поручио је Говедарица.

Председник СДС-а је поручио да Српска демократска странка тражи од МУП-а РС и од надлежног Тужилаштва, да уместо репресије и прогона породице Драгичевић, што хитније реше убиство Давида Драгичевића, како би се створиле претпоставке да се утврди истина и правда коју сви чекамо већ девет месеци.

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су ухапсили Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић.

привели давора драгичевића
Бивши штрајкач Његош Томић / Фото: Рестарт Српска, Facebook

Давора су јутрос у пратњи три полицијска аутомобила довезли у Полицијску управу Бањалука. Приликом привођења узвикивао је да су полицајци убили Давида.

Убрзо је пред полицију дошла и Хитна помоћ. Наиме, Давор Драгичевић је одвезен у болницу, али је врло брзо враћен у Полицијску управу Бањалука.

Адвокат Драган Толимир потврдио је да је Давору Драгичевићу приликом хапшења у Бањалуци повређена рука.

У групи “Правда за Давида” су потврдили за Српскаинфо да је Давор ухапшен и рекли да се грађани окупљају на Тргу Крајине.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Из Полицијске управе Бањалука потврдили су да је Драгичевић ухапшен јер му полиција јуче није могла уручити позив на саслушање.

– Хапшење је уследило због одбијања позива и кривичног дела угрожавања безбедности – објаснили су.

Давор Драгичевић јуче је одбио да прими позив за саслушање због угрожавање безбедности министра полиције РС Драгана Лукача и високих функционера МУП-а РС.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Како јавља новинар Српскаинфо, новинара Владимира Шушка полицајци су увели у полицијску станицу, јер јој се приближио. На Тргу Крајине Бањалука, који је скоро цео ограђен жутом траком, ситуација је напета. Грађани су почели протест због хапшења Давора Драгичевића.

Ухапшен је и Његош Томић, некадашањи штрајкач из парка “Младен Стојановић”, а осим тога полиција је лисице на руке ставила још неким грађанима.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

У центру Бањалуке је паркиран Даворов аутомобил, а на Трг Крајине је стигла и Јединица за подршку Полицијске управе Бањалука.

Наш новинар јавља да је на Тргу Крајине напета ситуација. Све је више полицајаца који су жутом траком прво оградили срце које је ту постављено за Давида.

приведен давор драгичевић
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Окупљеним грађанима на Тргу Крајине придружио се и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

привели давора драгичевића
Фото: Дејан Божић, РАС Србија

Он је позвао људе да зауставе овај незапамћени прогон људи који траже истину за своје дете.

– Ово је стравично, не могу се овако односити према људима. Инсистирамо да сви грађани одмах буду пуштени. Ово је диктатура. Отићи ћу пред полицију да видим шта се дешава. Ово је нечувено, људи само траже истину. Давору су сломили руку. Ово може имати несагледиве последице. Јесу кренули у обрачун са својим народом? Хоће ли пуцати на народ? Нека прво пуцају на мене. Људи само траже да се каже ко је убио њихово дете. Све ћу учинити да им помогнем и нећу одустати. Тражим да сви одмах буду пуштени – поручио је Бореновић, који је после тога са још неколико грађана отишао према згради ПУ Бањалука.

Шукало приведен

Пошто су ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, отац и мајка убијеног младића Давида, полиција је лисице на руке ставила и члану ПДП-а и бившем народном посланику Адаму Шукалу.

Како сазнаје Српскаинфо, Шукало је управо приведен јер је, наводно, добацивао полицији испред Полицијске управе Бањалука.

Наводно полиција приводи све чланове групе против којих је поднесена пријава због протеста испред Народне скупштине РС.

Из групе “Правда за Давида” кажу да немају никаквих званичних информација о хапшењу Давора и Сузане.

Г. Обрадовић / Н. Морача, Блиц