ПОЧЕЛО ЈЕ: Судови пресуђују враћање отетих пензија!

“У овом тренутку постоји неколико пресуда основних судова у Србији којима су захтеви оштећених пензионера прихваћени и Фонд ПИО обавезан да накнади штету са каматом. Ови примери показују да и међу судијама постоје самосталне, стручне и друштвено одговорне судије”, наводи се у Саопштењу УСПВЛС-а. Саопштење преносимо у целини.

захтеви оштећених пензионера
Фото: Илустрација

После усвајања и примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија од 1. новембра 2014. године, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са осталим синдикатима пензионера је непрекидно пред Уставним судом Србије и на јавним окупљањима доводило у питање његову уставност и моралност.

Подношење иницијативе за оцену уставности, организовање народне иницијативе за поништење Закона, вођење кампање “Ставимо тачку на пљачку пензионера”, припрема и иницирање потписивања два Акта о покретању поступка Уставног суда Србије за оцену уставности закона, који је прво подржало 27 а затим 31 посланик Народне скупштине Републике Србије, организовање осам јавних окупљања-протеста, достављање безброј дописа надлежним државним органима са захтевима да се Закон поништи као и безброј написа и наступа у медијима, у крајњем је довело до његовог укидања.

У припреми Закона о изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је укинут Закон 30. септембра 2018. године, Влада Србије није, на основу члана 58. Устава Републике Србије предложила да се неисплаћени делови пензије са каматом врате оштећеним пензионерима. Предлози највећег дела опозиционих посланика нису прихваћени у скупштинској расправи о изменама Закона о ПИО.

Представници државних органа и странака које су учествовале у доношењу Закона су, небројено пута лицемерним захваљивањима оштећеним пензионерима, покушали да прикрију неуставно и неморално смањивање пензија правдајући пристанком пензионера и наводном кризом буџета. Врхунац лицемерја је било писмо упућено свим пензионерима од стране председника Српске напредне странке које је требало да замени штету која је учињена пензионерима, а које је наишло на масовну осуду и неприхватање од стране оштећених пензионера и јавности.

Актуелна власт је изменама Закона о ПИО пропустила да нормативно регулише враћање неисплаћених делова пензија, рачунајући да већина оштећених пензионера због неинформисаности и високих судских такси неће покренути судске парнице против Фонда ПИО за надокнаду учињене штете. У току примене закона је преминуло преко 150.000 оштећених пензионера чији наследници због неинформисаности нису тражили да у решења са оставинске расправе буду унета и права због неисплаћених делова пензије.

Уставни суд Србије пропуштањем и одлагањем оцењивања уставности Закона учествује, чини се, у једном од власти осмишљеном плану, којим ће део потраживања оштећених пензионера старија од три године у моменту подношења парничне или тужбе пред управним судом, бити непризнат због застаревања. Овакав став је Уставни суд изнео у својој одлуци број Уж-6014/2015 од 11. јануара 2018. године, позивајући се притом и на одобравање таквог става од стране Европског суда за људска права у Стразбуру.

Фото: Илустрација

Ставови дела правника да застаревање почиње да тече од датума укидања спорног закона непредвидивим понашањем Уставног суда Србије могу бити демантовани. Пензионери који нису покренули поступке за накнаду штете пред парничним судом или пред Управним судом за доношење решења о начину враћања неисплаћених делова пензије су највероватније изгубили право на судско враћање дела неисплаћених делова пензије. Наравно, ово под условом да Уставни суд Србије после оцене да је Закон неуставан, не донесе одлуку којом ће обавезати Владу Србије да донесе или предложи прописе којима би била регулисана накнада штете свим оштећеним или наследницима преминулих пензионера.

Уколико Европски суд за људска права у Стразбуру представку Синдиката пензионера “Независност” реши у корист пензионера, накнада штете ће опет највероватније бити вршена појединачним судским парницама пред домаћим судовима. Актуелна власт на сваком кораку онемогућава грађане у остваривању њихових права па нема разлога да то не учини и овога пута.

Ми смо кампањом “Ставимо тачку на пљачку пензионера” о свему информисали оштећене пензионере, али је релативно мали број покренуо судске поступке, због високих судских такси, неодлучности адвоката и сталних изјава представника Фонда ПИО и Министарства рада о томе да судови доносе одбијајуће пресуде.

У овом тренутку постоји неколико пресуда основних судова у Србији којима су захтеви оштећених пензионера прихваћени и Фонд ПИО обавезан да накнади штету са каматом. Ови примери показују да и међу судијама постоје самосталне, стручне и друштвено одговорне судије.

Судска пресуда о враћању пензија у Бачкој Паланци

Треба очекивати да ће актуелна власт учинити све да наведене пресуде буду укинуте од стране виших судова. Уставни суд Србије одлагањем оцењивања уставности Закона у ствари даје оправдање парничним судовима да одбијају тужбене захтеве образлажући да је Фонд ПИО радио по Закону који за сада није оцењен неуставним.

У овом тренутку је најважније како оштећени пензионери да спрече застаревање својих потраживања по основу штете која им је учињена смањењем пензије. Поступак покретања судског поступка пред парничним судом је најбржи за прекидање могућег застаревања, али изискује плаћање судских такси које зависе од висине тужбеног захтева. Прописима је предвиђена могућност да се оне плаћају и у више рата. Адвокатске канцеларије са којима сарађујемо за свој рад не траже накнаду до позитивног окончања поступка.

У управном поступку, према судској пракси, само тужба Управном суду се пред парничним судовима признаје за прекид застаревања потраживања. Такса у управном поступку не постоји а пред Управним судом је мала. Међутим, за подношење тужбе пред Управним судом је потребно око сто дана.

Како би се обезбедила масовност у подношењу захтева, Удружење је са адвокатским канцеларијама осмислило Захтев фонду ПИО за доношење решења о враћању неисплаћених делова пензије, Жалбу због ћутања управе, уколико решење не буде донето у року од 30 дана и Ургенцију директору Фонда ПИО уколико решење не буде донето ни после 60 дана од достављања Жалбе због ћутања управе. После ових поступака оштећени ће моћи да преда пуномоћ адвокату за заступање и пред управним и парничним судом.

Уколико оштећени буду хтели, моћи ће одмах да дају пуномоћ адвокатским канцеларијама за вођење ових поступака. Део адвокатских канцеларија траже накнаду само за канцеларијске трошкове од 1000 динара што је коректно.

Фото: Илустрација

Позивамо оштећене пензионере да одмах преко изабраних адвоката покрену паричне поступке или покрену управни поступак достављајући свој захтев Фонду ПИО за доношење Решења о враћању неисплаћених делова пензије да би у том поступку била поднета тужба Управном суду ради прекида застаревања потраживања пред парничним судом, после одлуке Уставног суда Србије или Европског суда за људска права у Стразбуру.

Детаљније информације се могу добити на сајту пензионервојни.рс, емаил: успвлас.београд@гмаил.цом, телефоне 064 2354 113, или у Ул. Савски трг 9, III спрат, Београд.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије

penzin.rs

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.