Зову је „морско сироче“: Иза ове фотографије исцрпљене девојчице (11) крије се језива прича

Тери Џо укрцала се са породицом на јахту Блубел, а девет дана после испловљавања нашли су је како плута на гуми за спасавање на отвореном мору. Потом је откривена језива прича.

морско сироче
Фото: Википедија, непознати аутор

Када је једанаестогодишња Тери Џо Дуперо пронађена на отвореном мору, пошто је четири дана плутала на гуми за спасавање, њени спасиоци нису могли да верују својим очима.

Када је официр грчког теретног брода „Капетан Тео“ приметио нешто необично у водама северозападног канала Провиденс, који дели два велика острва Бахама, одмах је знао да то није чамац.

Знао је и да је то што види превелико за остатке, те је од капетана одмах тражио да промени смер како би могао да провери шта је то у мору. Како се „Капетан Тео“ приближавао, посада брода је, у шоку, схватила да су у води пронашли девојчицу, која седи на гуми и то насред отвореног мора.

Прича о томе како је Тери Џо завршила сама у недођији могла би се упоредити са причом из најгорих хорор филмова. Због тога што је Тери доживела да исприча ту причу у свету је постала позната као „морско сироче“.

Шта је претходило проналаску девојчице

Давне 1961. године, 8. новембра, др Артур Дуперо изнајмио је јахту „Блубел“ у Форт Лодердејлу на Флориди да би пловио са породицом до Бахама. Са Артуром су били његова супруга Џин и деца Брајан, Тери Џо и Рене.

Породица Дуперо живела је у Грин Беју у Висконсину, а Артур је дуго планирао како ће целу породицу да одведе на Флориду, одакле ће кренути на крстарење. Годинама је штедео како би могао да испуни свој сан.

На пут са породицом Дуперо кренули су и Артуров пријатељ, капетан Џулијан Харвеј, и његова супруга Мери Ден.

Првих неколико дана крстарења било је одлично. Харви је јахтом пловио ка истоку, према малом ланцу острва Бимини, затим даље на исток до Сенди Поинта, села на југозападном врху острва Велико Абако. Група је проводила дане ронећи и сакупљајући шкољке на белим и ружичастим плажама.

Четвртог дана од испловљавања, Дуперо и Харвијеви су свратили у канцеларију комесара села Сенди Поинт Родерика Пиндера да попуне формуларе за напуштање Бахама и повратак у Сједињене Државе.

„Ово је био одмор који се дешава једном у животу“, рекао је Дуперо Пиндеру.

Следеће вечери, Дене је припремила за вечеру пилетину и салату. Испоставило се да ће то бити последња вечера икад сервирана на Блубелу.

Те пете ноћи, Артурову ћеркицу Тери Џо пробудили су бука и вриска са палубе, која се налазила тик изнад кабине у којој је спавала. Њена сестрица Рене, која је имала само 7 година, обично је спавала са њом у кабини, али те ноћи остала је са родитељима и братом на палуби.

Учинило јој се да је чула свог брата како дозива њиховог оца упомоћ…

Касније је испричала полицији да је те кобне ноћи, пошто ју је пробудила бука, отишла до главне кабине на броду и да је видела мајку и брата како леже у локви крви.

Тог тренутка је знала да је њена породица мртва.

морско сироче
Блубел пре потонућа / Фото: Википедија, непознати аутор

„Да, брод тоне“

Девојчица је кренула мердевинама ка главној палуби, која је такође била крвава. Таман што је промолила главу пришао јој је Џулијан, а када га је упитала шта се догодило, он јој је наредио да се врати у своју кабину.

Уплашена, учинила је како јој је капетан наредио, али је после неког времена брод почео да тоне и вода је стигла до њеног кревета.

Тери је схватила да мора да бежи. Кроз воду која јој је већ била до струка пробила се до мердевина и домогла палубе, где је затекла Џулијана.

Упитала га је да ли брод тоне, на шта јој је он мирним тоном то потврдио и дао јој конопац који је био привезан за гумени чамац који је плутао у води.

„Држи то!“, наредио јој је, али је Тери од страха испустила конопац.

Сећа се да је гледала како се гумењак удаљава од брода који тоне. У следећем тренутку Џулијан је скочио у море и запливао према чамцу и то је последњи пут да га је Тери Џо видела.

Уплашена, али свесна да мора да покуша да се спасе, девојчица се сетила да је у главној кабини видела мали појас за спасавање. Девојчица је успела да одвеже гуму, и да се са њом баци у море. Док се борила да се попне како не би потонула, очајна је гледала како јахта тоне.

Тери је остала сама усред океана, без хране и воде, без начина да се угреје у хладној ноћи, без начина да се заштити од немилосрдног сунца током дана… На себи је имала танку белу мајицу и панталонице.

Док је појас плутао бесциљно океаном, почела је олуја. Малена се грчевито држала за гуму док су јој низ тело лиле капи кише. Ипак, ниједног тренутка више није мислила на себе. Само се питала шта се догодило са њеном породицом?

Четвородневна драма

Следећег дана гума за спасавање је почела да се испумпава, и Тери није имала другу опцију него да седне на страну која је још увек била напумпана и да ногице спусти у воду. У једном тренутку је видела како мали авион лети изнад ње и панично је махала… Нажалост, пилот је није видео.

Плутала је у каналу северозападног Провиденса, а на север су је носиле голфске струје… а оданде би њен душек могао да иде само на исток, пре него што би преко Атлантика можда некад допловила до британских острва.

Наравно, девојчица то није знала, те је покушавала да се усресреди на то како да дозове помоћ.

Касније је открила како је изговарала молитву захвалности јер су плискавице пливале крај ње, то јој је давало наду.

Трећег дана малена је имала топлотни удар и опекотине од сунца… Полако је губила наду, а онда се четвртог дана догодило чудо. Пробудила се и угледала нешто огромно испред себе. Као кроз маглу видела је да јој неко маше, а онда је осетила како је неко узима у наручје и носи на сигурно.

Била је спасена, али и даље није знала шта се догодило са њеном породицом…

морско сироче
Тери са фотографијом грчког брода који ју је спасао / Фото: Википедија

Прича која леди крв

Наиме, дан пошто је јахта Блубел потонула, Џулијан Харви је спасен из гуменог чамца у ком је отпловио. Својим спасиоцима је рекао своје име, и да је био капетан на Блубелу.

Он је обалској стражи у Мајамију испричао да је једини преживео несрећу на мору. Тврдио је да је изненадна олуја оштетила јахту и да су његова жена и чланови породице Дуперо повређени када су се јарболи и опрема срушили. Такође је тврдио да су гасоводи у машинској просторији пукли, због чега се брод запалио пре него што је потонуо. Рекао је како је имао среће да побегне у гумењаку…

У почетку су сви поверовали у његову причу. Међутим, после неколико дана, када је чуо да је Тери Џо преживела и да може да исприча праву истину, Џулијан Харви је починио самоубиство.

Полиција и дан данас верује да је Џулијан убио своју супругу, доктора, његову жену и двоје деце. Верује се да је мотив била премија животног осигурања његове супруге Ден.

Верује се да је Артур видео како Џулијан убија своју жену, због чега су на крају страдали сви на броду – сви, осим малене Тери Џо.

Нико не зна зашто је Џулијан поштедео девојчицу. Годинама касније Тери је рекла да верује да је са разлогом спасена.

Истрага је открила да је Џулијан планирао да убије своју жену да би наплатио њену полису осигурања од 20.000 долара. Истражитељи такође верују да би Џулијан убио Тери, али да је веровао да девојчица неће имати шансу сама да преживи на броду који тоне.

„Мислим да је вероватно мислио да ћу потонути са бродом“, рекла је Тери.

После трагедије Тери се преселила код тетке и променила је име како би заштитила своју приватност.

Више од двадесет година није причала за медије о трагедији губитка породице.

Удала се и родила троје деце, а скоро пола века после убиства дала је интервју за Си-Би-ЕС и рекла да се нада да ће њена прича инспирисати друге.

Телеграф / Хронограф