Прекинут поступак против Др Јоване Стојковић

Поступак пред Судом части Лекарске коморе Београда против докторке Јоване Стојковић, незваничне вође антивакцинаша у Србији, недавно је прекинут.

др јована стојковић
Др Јована Стојковић / Фото: Youtube printscreen

Како преноси Блиц, сматра се да њени медијски наступи нису довољан разлог за вођење поступка за одузимање лиценце.

Група лекара и 270 родитеља поднела је Првом основном суду у Београду кривичну пријаву због изазивање панике и нереда против 43 особе које су противници вакцинације деце. Др Јована Стојковић је осуђена у Основном суду у Зрењанину на казну од 75.000 динара, јер је вређала лекара Томислава Стевановића, који је покренуо петицију против шарлатанства у медицини.

Др Стојковић је заједно са осталим антивакцинашима у Србији износила идеје које нису утемељене у званичној науци о штетности ММР вакцине – против малих богиња (морбили), заушака (мумпс) и црвенке (рубеола).

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, оболело је близу 6.000 грађана и умрло 15 људи, што је више жртава, него у застрашујућој епидемији вариоле вере или великих богиња у старој Југославији.

др јована стојковић
Фото: Илустрација

Према сазнањима листа, председник првостепеног Суда части београдског огранка Лекарске коморе Србије (ЛКС) прекинуо је поступак против Др Јоване Стојковић, зато што изјаве у новинама не могу да буду предмет расправе пред првостепеним судом. Решење о обустави би требало ових дана да буде послато ЛКС.

„Докази против др Стојковић нису само новински чланци“

др јована стојковић
Фото: Снежана Крстић, РАС Србија

Доказе о штетном деловању Др Стојковић и односу према лекарима у Србији, који заговарају вакцинацију деце, али и захтев да јој се одузме лиценца за рад, доставили су прошлог децембра петорица лекара, међу којима је Др Томислав Стевановић, педијатар из Зрењанина.

Др Томислав Стевановић каже да је изненађен обуставом поступка пред Судом части ЛКС против Др Стојковић јер је он, са својим колегама, прикупио доказе који јасно указују на кршење Кодекса медицинске етике ЛКС.

„Докази нису били само новински чланци у којима се то јасно види, него и њена иступања у антивакцинашкој групи, писма у медијима, њени наступи на телевизији. Она је за мене рекла да имам психијатријску дијагнозу, што је противзаконито и неетички, због чега сам је добио на суду“, поручује Др Стевановић и додаје да обустављање поступка против Др Стојковић само је знак да ЛКС не ради свој посао, „да је бирократско удружење, које има огроман новац и бави се неким другим стварима“.

Он додаје да је фрапиран одлуком, јер новински чланци могу да буду докази о кршењу лекарске етике. Објашњава да није реч о слободи мишљења, него о пропагирању ставова о штетности ММР вакцине, али и других, што за последицу има одбијање родитеља да вакцинишу своју децу, појаву епидемије морбила, а што је најгоре – 15 смртних случајева.

др јована стојковић
Фото: Весна Лалић, РАС Србија

„Такође, још је горе што је у Србији срушен колективни имунитет, који подразумева 95 одсто вакцинисане деце, а сада је он у целој земљи око 83 одсто. Управо, колективни имунитет је бедем да вирус морбила не добију сви грађани, укључујући и оне који због медицинских разлога не могу да буду вакцинисани. Тврдим и на томе остајем – ММР вакцина је апослутно безбедна“, објашњава Стевановић.

Проф. др Зоран Радовановић, председник Етичког одбора Српског лекарског друштва (СЛД) и епидемиолог који је упозоравао на сценарио појаве морбила због деловања антивакцинаша, каже за Блиц да Др Јована Стојковић има „опасан језик, свашта измишља и притом је свесна тога“.

„То више не спада у слободу мишљења, но у агитацију против вакцинисања деце, а која прави огромну штету. Она мора да осећа одговорност за ту децу. Она је чак за колегу Стевановића јавно изрекла да има психијатријску дијагнозу чиме је прекршила Закон о заштити права пацијената и Хипократову заклетву. То лекар не сме да ради. Чак и да зна да неко има дијагнозу, закон забрањује да се то јавно изговара или говори трећим лицима. У питању је и огроман етички прекршај“, закључио је он.

Блиц

1 коментар

Comments are closed.