БАКА БРАНКА РАДИЛА КАО БЛАГАЈНИК И САД ЈОЈ ЗБОГ ЈЕДНЕ УПЛАТНИЦЕ ПРОДАЈУ ЦЕО СТАН! Тужили је због 6.500 евра, извршитељи јој узели стан који вреди 90.000 евра!

0

Сваког јутра Бранка Каватми пружа поглед ка стану у коме је провела 25 година а који је продат због дуга од 6.500 евра. Тај дуг није настао јер Бранка није плаћала рачуне него је последица спора између две фирме. У једној је радила као благајница.

бранка каватми
Бранка Каватами / Фото: Printscreen

„Човек који је дао новац фирми, ја сам само била благајник-који је потписао да је примио новац. Нити сам ја власник фирме, нити сам ја радила са тим новцем-моје дуговање, није моје уопште. И тај који је давао-знао је коме даје“, каже она.

Једног дана, стигла је пресуда која је покренула читаву лавину.

„Пред ово извршење и продају мога стана – ја сам добила пресуду да Дејану Ђокићу који ме је тужио, морам да исплатим 6.500 евра. Моја адвокат је у међувремену слао њима да се то мени одбија од пензије, понудио им је неке начине исплате међутим то је све одбијено“, прича Бранка.

Убрзо после тога, Бранку је позвао судски извршитељ.

„Одједном је донето решење, да се стан прода. Мој адвокат шаље допис – неколико пута првом Основом суду и каже: платићемо. Чекајте. Дајте спецификацију трошкова да вам се исплати у целости дуг. Више нисам размишљала због чега да платим“.

Одговора из суда – није било.

„Почела сам да тражим помоћ са свих страна. А извршитељ уопште не даје могућност исплате. Питам да ли је могуће да за шест и по хиљада евра платим стан који вреди деведесет. Он каже, па није логично али је могуће.“

Бранка је остала без стана 11. марта, а аукција је одржана у децембру 2016. године.

„Стан је купљен на невиђено – купила га је адвокатска канцеларија Радојичић, која је вероватно ћерка или снаја тог власника. То је спин“, наводи она.

бранка каватми
Фото: Printscreen

У јуну прошле године извршитељи су у пратњи полиције принудно иселили ову породицу.

„Они су као звери упали унутра. Нико није могао да дође – ни моја ћерка, мог адвоката су избацили. Онда су ми из хитне помоћи рекли, док су помагали мом сину, да ако желим да сачувамо главе, да је боље да одемо.“

И отишли су. Али не много далеко. Бранка се преселила код ћерке, која живи у згради преко пута. Свако јутро када се пробуди, прво што види је прозор одузетог стана.

„Толико имам жељу да истерам ту правду. Хоћу наравно, ако не у нашој земљи постоји међународно право…“

Стан од 90.000 продат за 26.000 евра

Адвокат Чедомир Стојковић каже да је несхватљиво да неко ко има дуг од 6.000 евра и некретнину од 90.000 евра допусти да се та некрентина пирнудно продаје и да не нађе начин да тај дуг отплати.

Са друге стране, веома је нетранспарентан систем продаје станова у поступцима извршења, али то, како каже, није од јуче.

Како дође до тога да се стан од 90.000 евра прода за 26.000?

„Па дође тако што имате извршитеље који прописе спроводе по најбољој савести, а има и оних који то раде веома безобразно, а објаснићу како долази до тога да немате заинтересованих купаца и потпуно затворите трансарентност поступка“.

бранка каватми
Фото: Илустрација

„Позове ме клијент и каже – јавни извршитељ продаје стан прекосутра да ли ја то да купим. Ја кажем – да бих ти дао одговор морам да погледам комплетну документацију. Позовем извршитеља, продаја је прекосутра, ако хоћете документацију морате да уплатите јемство које је 10 одсто вредности стана да бисте погледали папире. Ја позовем клијента и кажем – нећемо да гледамо овај стан“, објаснио је Стојковић.

„Тај новац се враћа, али сама чињеница да ти мене условљаваш да ја проверим статус стана који желим да купим доводи до тога да нећу да га проверим и доводи до тога да привилеговани људи имају оне информације о стану које ја немам“, објашњава он механизам.

Курир / Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.