Мати Атанасија – Манастир Рукумија: Многи траже сродну душу и желе добар брак а ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО да би у томе и успели (ВИДЕО)

Манастир Рукумија је српски православни манастир који се налази недалеко од Пожаревца, на путу за Дрмно и Костолац, у селу Брадарац у Епархији браничевској Српске православне цркве.

манастир рукумија
Мати Атанасија

Манастирска црква је посвећена Светом Николи. Манастир Рукумија сваке прве Суботе у месецу организује читање молитве за проналажење сродне душе, деле се савети за брак и помаже се око молитава које су делотворне за помоћ у браку, као и за оне који хоће да склопе брак.

Мати Атанасија каже да је битно, да ако се већ молимо да пронађемо сродну душу, такође треба да тражимо верујућу душу, тј. да будући супружници вреднују исте моралне, православне хришћанске вредности. Јер није исто ући у брак са особом која није верујућа, са којом онда немамо исте погледе на свет, чиме се губе и суштина и циљ брака.

Мати Атанасија каже да је проблем стидљивост у одабиру партнера, и да често родитељи за своју децу говоре да су стидљива не схватајући да су их сами направили таквима. Уједно, додаје да се родитељи ретко питају која је њихова одговорност за то што им деца тешко улазе у брак, или чак и не улазе.

Осврћући се на генералну културу, мати наводи да модерна кинематографија лоше утиче на породичне вредности, јер тамо где се промовише насиље, наркоманија, блуд тешко да ће бити позитивног утицаја на људе у браку јер се, нажалост, полако прихватају погубне ствари по породицу. Тако да многи данас који желе да се упознају траже људе који их подсећају на ту масовну културу, што је погрешно. Пример за то можемо видети у нашим ријалити програмима.

Због свега тога често млади улазе у везе на које не гледају озбиљно, и врло брзо долази до раскида. Губи се контакт са изабраном особом, а што је најгоре – та особа је била баш та сродна душа, и онда млади почињу да лутају не схватајући да су изгубили оно што им је од Бога дато.

манастир рукумија
Мати Атанасија

Тако да остају изгубљени у животу, а веома често остају и без брака, наглашава мати Атанасија.

Здрав брак рађа здраву децу која ће на примеру родитеља такође имати здрав брак.

Мати се такође осврће на данашње време и каже да „ако дете не зна ко је отац, а ко мајка“ да то никако није природно, а поготово није хришћански да дете има две маме или двојицу тата и може бити погубно, наглашава мати.

Родитељи се никако не смеју свађати пред својом децом, јер деца све упијају и прихватају, те свађе као погрешне ствари после копирају кроз живот. Родитељи морају бити суздржани пред децом, и ако дође до свађе деца не треба да присуствују томе.

Родитељи треба да буду и васпитачи и родитељи, јер ако размазимо дете и учимо га да зависи од родитеља касније у животу му је све теже.

Дете на време треба учити обавезама, поред школе коју сва деца похађају потребно им је дати и обавезе у кући као и послове око домаћинства да се не би десило да касније седе по кафићима трошећи родитељски новац и мислећи да је то живот, каже мати Атанасија.

Родитељи треба да подрже снају или зета и да их прихвате као своје дете. Веома је штетно говорити младима да су нашли погрешног животног сапутника.

А ако се брачни пар свађа, родитељи треба да буду ту и да их мире.

Погледајте снимак разговора с мати Атанасијом:

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.