НВО: Протест због „глорификације ауторитарног режима Путина у Србији“

Више невладиних организација и грађана потписало је, поводом посете председника Руске федерације, протест због „глорификације ауторитарног режима Владимира Путина у Србији“.

протест
Календар „Путин“ / Фото: Youtube printscreen & ODN

Они оцењују да посета председника Путина, уз сву медијску помпу, даје додатни ветар у леђа урушавању већ оштећених демократских институција, права и слобода грађана Србије под маском српско-руског пријатељства.

„Овом приликом желимо да пошаљемо поруку солидарности са свим жртвама политичке репресије у Русији, а нарочито према активистима за људска права и припадницима/цама ЛГБТ+ заједнице, који су изложени систематској дискриминацији и многим облицима мучења и насиља“, наводи се у протесту.

Посебно је застрашујуће, како се истиче, то што су током прошле године откривене такозване „анти-геј чистке“ у Чеченији, које су довеле до стварања првог концентрационог логора за геј и би мушкарце.

„Осим стравичних прогона у Чеченији, на подручју читаве Русије се под режимом Путинове странке дешавају изразита кршења људских права: Руска Дума је декриминализовала породично насиље које не доводи до озбиљних телесних повреда, припадници надлежних институција се сурово супротстављају било каквој врсти слободног окупљања, док се опозиција застрашује на разне начине“, наводи се у протесту.

Податак да је од 1992. године до 2019. у Русији убијено 58 новинара, довољно говори каква је преспектива слободе медија уколико је Путинова Русија узор Србији.

Од 2012. године организације за људска права које примају донације из иностранства у Русији су означени као “страни агенти”, а од 2017. године ова квалификација је проширена и на медије који се финансирају из иностраних извора.

„Ове мере имају велику подршку међу српским националистичким и популистичким снагама и редовни су позиви властима да ове мере буду спроведене и у Србији“, истиче се у саопштењу достављеном из Инцијативе младих за људска права.

Таква врста етикетирања и практичне забране организација за људска права у својој суштини, како се оцењује, имају идеју да су демократија и људска права концепти који се “насилно” увозе са Запада и да нашем друштву нису ни природна нити потребна.

„Упркос томе што извршна власт Србије негира да оваква посета значи одустајање од реформи и евроатланских интеграција, посета Путина у овом политичком моменту значајно указује да је власт у Србији спремна да жртвује поштовање људских права и бољи стандард друштва зарад снисходљивог односа према Путиновом режиму“, наводи се.

Нема места развоју и слободи за грађане Србије, уколико узоре тражи у режимима који гуше слободе и где уместо закона влада право јачег, истичу потписнице протестног писма, а то су: (да се зна) Иницијатива младих за људска права, Аутономни женски центар, форум ЗФД Београд, Жене у црном, Сивил Рајтс Дефендерс.

Потписница је и Кућа људских права и демократије коју чине Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Комитет правника за људска права ЈУКОМ, Београдски центар за људска права, Центар за практичну политику, НВО Консултације за лезбејке, Мрежа одбора за људска права у Србији ЦХРИС, Удружење ромско-српског пријатељства Стабло Крагујевац, ЛГБТ Србија, Институт за европске послове.

Фонет

1 коментар

  1. 🙂 udarise kukavci na sav glas jadanje sto je Predsednik RF posetio Srbiju.Zabrinuti, protestvuju …bitno samo jos da kazu ko ih finansira i da se zna ko im onda uredjuje plan i program

Comments are closed.